Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Ettől az e-autótól fog rosszul aludni a konkurencia…

2016-04-02

Bemutatták a régóta várt olcsó Teslát. A vásárlók viszik is, mint a cukrot, pedig az új elektromos autó gyártása csak 2017 végén indul.
 
 
A Tesla a sportos, Model S-t és a nagyobb, terepjárós kinézetű Model X-et kínálta a vásárlóknak, meglehetősen borsos áron. Már évek óta lehetett tudni, hogy Elon Musk cége egy olcsóbb, némileg kisebb autó kifejlesztésén is dolgozik, most pedig erről is lehullt a lepel.
 
 
Egyelőre csak egy korlátozott bemutatóra került sor, de a Model 3-névre keresztelt újdonság már néhány napja előrendelhető. A szalonok előtt sorban állva várták az amerikai vásárlók, hogy az 1000 dolláros előleget kifizetve bebiztosíthassák a másfél év múlva érkező villanyautójukat. Eddig már több mint 130 ezren fizették be az előleget, nekik még bőven lesz idejük további 34 000 dollárt összeszedni az autó megérkezéséig.
 
 
A Model 3 ugyanis 35 000 dolláros induló ártól lesz elérhető, egy Model S ennek majdnem a duplájától indul. Ezzel a tízmillió forint körüli árral a BMW i3 és a Nissan Leaf közé kerül, (de inkább az olcsóbb Nissanhoz lesz közelebb) hasonlóan az idén érkező Chevrolet Bolt-hoz. Csakhogy ezeket az autókat számos paraméterében felül fogja múlni. Már az alapváltozat 215 mérföldes (346 km) hatótávja is mindegyikét meghaladja: Bolt 200 mérföld (321 km), Nissan Leaf 107 mérföld (172 km), BMW i3 150 mérföld (241 km).
 
 
Természetesen ez a modell is tölthető lesz a Tesla rohamosan bővülő Supercharger hálózatán. Gyorsulása 6 másodperc nulláról száz kilométeres sebességre, szemben a fő konkurensek 7-10 másodperces értékével.
 
 
A Tesla Model 3 tágas utasteret ígér, elöl és hátul lesz csomagtartója, a műszerfalon a Teslától megszokott módon egy nagyméretű tabletet használtatunk, a tető pedig teljes mértékben üvegből lesz. Öt felnőtt számára ígérnek teljes értékű helyet, a biztonság terén 5 csillagos védelem várható, és a kis Tesla is megkapja az önvezető funkciókat.
 
 
A gyártás beindítása előtt még fel kell épülni az Egyesült Államokban a Tesla Gigafactory névre keresztelt hatalmas akkumulátor-gyárának, amely nagy mennyiségben, és lényegesen olcsóbban lesz képes előállítani a lítium-ion akkumulátorokat. Várhatóan nagy siker lesz a Model 3, ezért egy új, európai gyár felépítése is felmerült, amit Magyarország is nagyon szeretne megszerezni.  A baby Tesla európai bevezetése 2018-ban indulhat el.
 
 
Forrás:
www.energiaoldal.hu