Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Európához képest olcsó a magyar áram és gáz

2014-08-20

Két tucat európai fővárossal összevetve Budapest áram- és gázár szerinti helyezése egy év alatt jelentősen javult. Az utóbbi hónapok során viszont a lendület megtörni látszik. Júniushoz képest júliusban már nem a második, csupán a harmadik legolcsóbb a budapestiek által fizetett áram 23 európai város közül – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi jelentéséből – írja a Népszabadság.

Egy éve a budapestiek 23-ból még csak a hetedik legalacsonyabb tarifát fizették. Vagyis egy év alatt négy helyezést javítottunk. Igaz, május-júniusban már álltunk jobban is.
 
 
A kedvezőtlen változás oka nyilván a tarifa változásában keresendő, hanem a forint gyengülésében, mivel a díjakat a felmérés euróban mutatja. Ennek nyomán Bukarest visszaelőzte Budapestet.
 
A vásárlóerőhöz viszonyított áramtarifában az amúgy változatlanul rossz helyzetünk hajszállal javult: a hatodik legkedvezőtlenebb helyről a hetedikre javítottunk. Ez ugyan két hellyel jobb, mint egy éve, de itt nagy a hullámzás: januárban e mérce szerint már álltunk a mostaninál is kedvezőbb, kilencedik helyen is.
 
A budapesti gáz a vizsgált 22 fővárosi közül változatlanul a második legolcsóbb. Ez egy éve változatlan. Az örök nyerő Bukarest, ahol most hét százalékkal alacsonyabb a tarifa. A vásárlóerőhöz mért gázármutatónk szintén javult: nálunk negyedik legkönnyebb a számla kifizetése. E téren egy év alatt hat helyet javítottunk.
 
Az áram- és gázrezsi egy átlag fővárosi család jövedelmében a MEKH szerint 5,6 százalékot tesz ki. Ez 20 főváros sorában a hatodik legrosszabb. Ezt a helyet négy hónapja tartjuk. Egy év alatt négy pozíciót javítottunk, mégpedig töretlen ívvel.
 
 
 
Forrás:
 
http://energiaoldal.hu/