Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Ez alapján döntik el a betörők, kirámolják-e a lakásod – 8 dolog, ami megkönnyíti a dolgukat

2016-05-16

 

Amikor a betörők kiválasztják, melyik lakást rámolják ki, több szempont alapján döntenek. Mutatjuk, mik azok a dolgok, amik az otthonodba vonzzák a rosszfiúkat, és hogyan tudnád biztonságosabbá tenni a lakást!

 

1. Lepukkant bejárati ajtó

A bejárati ajtó az első dolog, amit a betörők megnéznek. Ha azt látják, hogy gondozatlan, rossz állapotban van, akkor biztosra veszik, hogy könnyű célpontra akadtak. Ellenben egy jól karbantartott ajtó esetén valószínűleg százszor is átgondolják, megpróbáljanak-e behatolni és megkockáztatni, hogy a remekül felszerelt otthon esetleg kifog rajtuk.

 

2. Drága holmikkal teli szemetes

Ha önállóan álló házzal (kertes ház, sorház) próbálkoznak a rablók, akkor a hozzá tartozó szemetest is tüzetesen átnézik, hiszen a kidobott holmikból meg tudják állapítani, mennyire vagyonos az ott lakó család. Ha drága parfümök dobozait, rengeteg kidobott kaját, alig hordott ruhákat találnak, akkor meg lesznek róla győződve, hogy érdemes betörni. Amennyiben meg tudod oldani, igyekezz mindig azon a napon kivinni a szemetet, amikor azonnal el is viszik.

 

3. Sötét a ház homlokzata és környéke

A betörőknek komoly szempont, mennyire van megvilágítva a ház – minél sötétebb, annál észrevétlenebbül tudnak bejutni. Ha önállóan álló házad van, nemcsak a szemetesre kell figyelned, hanem arra is, hogy a homlokzata, a bejárati ajtaja és a kertkaputól vezető út is jól meg legyen világítva. Emellett nem árt, ha a hátsó ajtóval is foglalkozol – ott különösen szeretnek behatolni.

 

4. Egyszerű zárak

A betörők természetesen azt is ellenőrzik, milyen zárat kell megbütykölniük ahhoz, hogy átkutathassák a kiszemelt lakást. Egy egyszerű, könnyen „hatástalanítható” zár nem lehet akadály számukra – olyan, mint a felhívás keringőre. Figyelj arra, hogy legalább két zár legyen a bejárati ajtódon, és nem árt, ha az egyik biztonsági zár, így sokat tehetsz azért, hogy a rosszfiúk elkerüljék az otthonodat.

 

5. Teletömött postaláda

Ha csak ritkán üríted a postaládád, ami így mindig tele van levelekkel, újságokkal, azt üzened a rablóknak, hogy már régóta nem tartózkodsz otthon, vagyis anélkül törhetnek be, hogy bárki is megzavarhatná őket. Ne légy lusta, nézz bele minden egyes nap a postaládába, vagy ha tényleg csak azért hanyagolod el ezt az egyszerű feladatot, mert sokat utazol, kérd meg a szomszédot, hogy két-három naponta szedje ki a papírokat.

 

6. Magas fák, bokrok

Amelyik házhoz, lakáshoz van kert, ott sok esetben fák, bokrok is nőnek, hogy díszítsék a környezetet és kicsit szűrjék a levegőt. A betörőknek azonban ennél sokkal többet jelent egy magas, vastag ágakkal ellátott fa vagy bokor – létrát látnak benne, aminek segítségével felmászhatnak bizonyos lakások ablakához, majd betörhetnek, vagy legalábbis megfigyelhetnek. Az ilyen növények esetében tehát nagyon fontos a rendszeres karbantartás, és a veszélyes ágak levágása!

 

7. Jól látható belső terek

A betörők sokszor az ablakon keresztül szemlézik a lakást, úgyhogy ha kívülről könnyen be lehet látni az otthonodba, akkor gondoskodj arról, hogy ez megváltozzon! Mindig legyenek behúzva a függönyök, különösen este, amikor felléphet az „akvárium-effektus”, vagyis az, hogy mint egy halat az akváriumon keresztül, úgy tudnak megfigyelni téged a rosszfiúk.

 

8. Nincs riasztó

Igen, a riasztó drága mulatság, de mindenképpen érdemes beruházni rá, mert tökéletes védelmet nyújthat a betörők ellen. Hidd el, a rablók észre fogják venni, ha biztonságtechnikailag magas szinten van a lakás, és azonnal megfutamodnak – ők sem akarnak lebukni. Ne a legegyszerűbb megoldást válaszd, fontos, hogy jó minőségű biztonsági rendszered legyen.

 

 

Forrás:

www.femcafe.hu