Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Ezeket a csúcsmobilokat nyomkodhatod majd 2014-ben

2014-01-27

A világ legfontosabb mobilos seregszemléje, az idei Mobile World Congress előtt egy hónappal itt van egy lista arról, hogy mire számíthat az, aki augusztusig új csúcstelefont szeretne választani magának. Hivatalos hírek értelemszerűen még nincsenek, korábban megbízhatónak bizonyult forrásoktól viszont bőven szivárogtak ki információk. Vigyázat, masszívan spekulatív tartalom következik.

Mintha csak tegnap lett volna, mikor a Samsung tavaly tavasszal piacra dobta a Galaxy S4-et, amit aztán az ősszel érkezett újabb okostelefonok már simán képesek voltak lenyomni. De hamarosan már ez utóbbi modellek is csak pironkodni fognak: a sokak által várva várt Galaxy S5 gyártója mellett a HTC, a Sony és az LG sem fog tétlenkedni, és persze kicsit később az Apple is ismét hallatja majd a szavát.

Az idei tél, tavasz és nyár legfontosabb készülékeit a barcelonai Mobile World Congress-en mutatják majd be. Egy hónappal az MWC előtt a korábban már ismertetett trendek mellett, konkrét modellek szintjén is összegyűjtöttük, mire számíthat az, aki augusztusig új csúcsmobilt szeretne beszerezni. 5 colnál nagyobb kijelzők, QHD felbontás, 2,5 GHz-es processzorok, 3-4 GB RAM és szuper kamerák várnak ránk idén az elit ligában – unatkozni egész biztosan nem fogunk.

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S4 azzal okozott némi meglepetést, hogy elődjénél hajszálnyival kisebb méretben, 0,2 collal nagyobb kijelzőt vonultatott fel. Erre a produkcióra idén vélhetően már nem lesz képes a dél-koreai gyártó, vagyis a Galaxy S5 valószínűleg kicsit nagyobb lesz az elődjénél – főleg mivel szinte már teljesen biztosra vehető, hogy az újdonság előlapját egy 5-ről 5,25 colosra nőtt érintőkijelző fogja uralni, Full HD-s helyett QHD-s felbontással. A kijelzőn különálló pixeleket tehát már biztosan nem fogunk látni, bár mivel mi már az S4-nél sem láttunk, a jobb felbontás praktikusan nem jelent majd nagy előrelépést.

Ugyancsak nagy a valószínűsége annak, hogy a Galaxy Roundon debütált ívelt kijelző kialakítást az S5 nem fogja megkapni, tehát maradunk két dimenzióban, az S4-ről már ismerős Air View és Air Gesture szolgáltatások pedig a korábbinál sokkal fejlettebb formában támadnak.

A pletykák egy része arról szól, hogy marad a megszokott és sokak által egyáltalán nem kedvelt plasztik életérzés, mások viszont úgy tudják, hogy a Samsung végre nemesebb anyagokat fog alkalmazni. Nos, mindkét oldalnak igaza lehet, ugyanis sanszos, hogy jön majd egy műanyag Galaxy S5 és mellette Galaxy F néven bemutatkozik egy prémium testvérmodell is.

Chipsetből is kétfélére számíthatunk: az alapmodell vélhetően a Qualcomm legújabb négymagos Snapdragon 805-ös modelljét kapja meg, míg a kékvérű példányokban a Samsung első 64 bites chipsete, a nyolcmagos Exynos 6 rejtőzik majd. Mindkét esetben lesz LTE-A támogatás, a RAM kapacitása pedig várhatóan 2 GB-ról 4 GB-ra nő.

Mindenképpen örvendetes tény, hogy az akkumulátor kapacitása 2600-ról 2900 mAh-ra ugrik, mi azonban ennél nagyobb növekedésnek is tudnánk örülni, hiszen a riválisok ma már 3000 mAh-nál járnak.

      

A kamera felbontása 13-ról 16 megapixelre nő, ami könnyen lehet egyszerű parasztvakítás, ellenben például az optikai képstabilizátorral, mely azonban várhatóan sajnos nem kerül bele az S5-be.

Ehhez hasonlóan a sokáig rebesgetett íriszszkennerről is kell mondanunk, annak kényelmetlen használata miatt ugyanis a Samsung inkább az Apple által is bevetett ujjlenyomat detektálás mellett döntött – a szenzor állítólag a kijelző részét képezi majd. A vízállóságra nem sok esélyt látunk, de persze tavasz végén valószínűleg érkezik majd az IP67-es Galaxy S5 Active.

Az Android 4.4 szoftveres, továbbfejlesztett TouchWiz felhasználói felületű Galaxy S5-ről sokáig úgy tudtuk, hogy március közepén Londonban, vagy New Yorkban fog bemutatkozni, most azonban egy február végi barcelonai bejelentés tűnik valószínűbbnek. A forgalmazás előreláthatólag április végén kezdődik majd meg.

 

HTC One utód

Míg a Samsung esetében nem lehet kérdéses, hogy milyen néven érkezik az új csúcsmobil, addig a tajvani HTC esetében még többesélyes a dolog. Nem is olyan rég még a One+ elnevezés tűnt befutónak, mostanság azonban már egyre inkább One 2, illetve Two néven emlegetik az egyébként M8 fejlesztési kódnevű készüléket. Az viszont már teljesen biztos, hogy a kijelző ez esetben is növekedni fog, mégpedig 4,7-ről 4,9 colra, ellenben a felbontás változatlanul marad Full HD, ezenkívül pedig előreláthatólag a minket is megigézett minőségi fémborításon sem sokat változtat majd a gyártó.

            

Pixelsűrűség tekintetében tehát a HTC egész biztosan alulmarad majd a Samsunggal szemben, és nagyon úgy néz ki, hogy nyers erő fronton is hasonló lesz a helyzet. Az eddig kiszivárgott adatok szerint ugyanis az új HTC flagshipben a tavalyi Snapdragon 800-as chipset, vagy annak enyhén ráncfelvarrt utódja (MSM8974AB) kap helyet, ami ráadásul csak 2 GB RAM társaságát élvezi. Persze ez sem kevés, de ha az abszolút felsőkategóriáról van szó, akkor bizony már emiatt is kijár a kritika.

Rengeteget szidtuk a One-ban debütált 4 megapixeles UltraPixel kamerát, melyet a HTC idén végre le fog cserélni: a pontos felbontás egyelőre ismeretlen, a misztikus "dupla szenzoros" megoldás pedig állítólag gyorsítja a fókuszálást, illetve javítja a képminőséget és növeli a mélységélességet.

Az Android persze már ezúttal is 4.4-es verziószámot visel magán, illetve ezen a készüléken debütál a vadonatúj Sense 6 felhasználói felület. A phablet kategóriás One Maxen bemutatkozott hátoldali ujjlenyomatszenzor, illetve a microSD slot érkezése egyelőre még bizonytalan.

                

A hivatalos bejelentésre akár az MWC előtt, már február elején sor kerülhet, és van esély arra, hogy a készülék már márciustól kapható lesz, tehát e tekintetben az új HTC beelőzheti a Galaxy S5-öt. Abban pedig egyelőre csak bízni tudunk, hogy idén nem rögtön komoly gyártási nehézségekkel rajtol el a HTC új csúcsmobilja.

 

Sony Xperia Z2

Míg a Samsung Galaxy S4 és a HTC One lassan már egyéves telefonok, addig a Sony Xperia Z1 még nincs fél esztendős, mégis érkezőben az utódja. A D6503 típusjelzésű, Sirius fejlesztési kódnevű készülék a kereskedelmi forgalomban minden valószínűség szerint Xperia Z2 néven fog debütálni, forradalmi változásokra azonban senki se számítson. A nem annyira revolúciós, sokkal inkább evolúciós modell természetesen megtartja egyedi szögletes designját, minőségi fémvázát és teljes vízállóságát, ráadásul mindezt teszi oly módon, hogy kicsit kisebb lesz az elődjénél.

Az 5 colos kijelző képátlója 5,2 colra nő, a felbontás azonban a korábbi pletykákkal ellentétben nem nő QHD-re, hanem marad Full HD. Ezzel kapcsolatban reméljük, hogy a Sony ezúttal már egy remek IPS-panelt pakol a mobilba, melynek betekintési szögeivel az Xperia Z1-től eltérően nem lesznek problémák.

                    

A KitKat szinte már magától értetődik, ezenkívül pedig sok új szolgáltatásra is számíthatunk a Sony-tól: jön például a dupla kattintásos felébresztés, az intelligens képernyőzár, illetve egy újfajta egyszerűsített kezdőképernyő.

A RAM-kapacitás 2 GB-ról 3 GB-ra nő, a Snapdragon 800-as chipsetből pedig már azt az MSM8974AB modellt kapjuk, mely a korábbinál gyorsabb GPU-t és memóriakezelést virít. A kamera változatlanul 20,7 megapixeles felbontású, azonban újdonság a 4K-videófelvevő, mely feature-t egyébként akár az Xperia Z1 is megkaphatja majd egy közeljövőbeli frissítés formájában. Az akkumulátor kapacitása egyelőre ismeretlen, az viszont szinte teljesen biztosra vehető, hogy a legújabb Xperia bejelentésére február 24-én kerül majd sor.

 

LG G3

Az Optimus név használatával a felsőkategóriában nemrégiben szakító LG tavaly augusztusban rukkolt elő a remek ár/érték arányú zászlóshajó modellel, a G2-vel, melynek könnyen kikövetkeztethető módon G3 néven jön majd az utódja. Az LG G3 várhatóan még nem lesz ott a februári MWC-n, hivatalos bejelentésére ugyanis várhatóan csak a tavasz végén kerül majd sor.

Ettől függetlenül annyit már most is tudhatunk, vagy inkább sejthetünk, hogy az 5,2 colos kiváló érintőkijelző 5,5 colosra fog nőni, ezzel párhuzamosan pedig a felbontása is megnő, mégpedig Full HD-ről QHD-re. Chipset fronton egy Snapdragon 805 upgrade-nek lehetünk tanúi, vagyis a négy processzormag 2,3-ról 2,5 GHz-re gyorsul, ezenkívül pedig a grafikusgyorsító is 40 százalékkal nagyobb teljesítményű lesz.

                          

Az egyedi hátulgombolós kezelhetőséget minden valószínűség szerint megtartja és optimalizálja az LG, és várhatóan a megnövelt felbontású kamerában is ott marad a képstabilizátor. Zárójelben megjegyzendő, hogy februárban kijöhet az LG G Pro 2, mely egy 6 colos Full HD kijelzős, 3 GB RAM-os, Snapdragon 800-alapú új phablet lesz.

 

És a többiek

A Nokiánál sem pihennek a fejlesztők, így aztán hamarosan lekerül a gyártósorról a vadonatúj Lumia 1820. A nemrégiben általunk is letesztelt, hatalmas Lumia 1520-nál kisebb újdonságba egy 5,2 colos QHD display kerül, a minden körülmények mellett fürge működésre pedig a Snapdragon 805 chipset, illetve a 3 GB RAM jelenti a garanciát. Szokás szerint a kamera is erős lesz, és LED mellett xenon villanót is fel fog vonultatni - a bejelentésre előreláthatólag márciusban kerül majd sor.

Kínai fronton a Huawei Ascend SX csúcsmobil állítólag egy mindössze 6,9 milliméter vastag készülékházban vonultat fel egy QHD kijelzőt, egy nyolcmagos processzort, 3 GB RAM-ot és egy 3050 mAh kapacitású akkumulátort. Ugyancsak érdekes újdonságnak érkezik az Oppo Find 7, mely elsősorban 5,5 colos QHD kijelzőjéről, Snapdragon 805 chipkészletéről, illetve 3 GB RAM-járól lesz ismeretes.

                

No meg a később érkezők

Nyílt titok, hogy az iPhone 5s utódja csak később fog debütálni, az optimisták szerint júniusban, a realisták szerint azonban csak szeptemberben. A 4 helyett immár 4,8 colos érintőkijelzővel támadó új almás mobil természetesen megint új processzort kap ,és persze vele együtt debütál majd az iOS 8 is. Az Apple állítólagos 5,7 colos phabletéről egyelőre vajmi keveset tudni, mint ahogy a szeptember magasságában berepülő Samsung Galaxy Note 4 is még a viszonylag távoli jövő zenéje, bár egyesek már most háromoldalú spéci kijelzőről regélnek. A Nexus 5 is túl új még ahhoz, hogy a Google a közeljövőben lecserélje, így aztán ebből a mobilból maximum csak új színváltozatok fognak érkezni az elkövetkezendő hetekben.

 

Forrás:

http://hvg.hu