Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Ezt tudja ma egy Sony csúcsmobil...

2014-09-21

 
Legújabb, Z3 jelzésű csúcstelefonjából is készített kompakt testvérmodellt a Sony. Az újdonság - elődjéhez hasonlóan - valódi high-end produkciót ad elő. Teszten a kicsiben nagyot szóló Z3 Compact.
 
Elismerés illeti a Sonyt azért, mert idén év elején meg merte tenni azt a lépést, amit sem előtte, sem utána egyetlen riválisa sem: kiadott egy relatíve kompakt méretű készüléket, mely pontosan ugyanazt a felsőkategóriás tudást hordozta magában, mint méretesebb testvérmodellje. Ez volt az Xperia Z1-ből leképzett Xperia Z1 Compact, mely mind a mai napig simán állja a sarat az olyan újabb kihívók ellen, mint például a Samsung Galaxy S5 mini, a HTC One mini 2, vagy az LG G2 mini. A japán gyártó ettől függetlenül nem ült tovább a babérjain, és két hete leleplezte a Z1 Compact utódját, ami rögtön a Z3 Compact nevet kapta.
 
 
Vékonyabb és könnyebb házban...
 
Bár sokan attól tartottunk, hogy a mai trendeknek megfelelően sajnos az új Xperia Compact is nagyobb lesz az elődjénél, ezen félelmeink szerencsére nem igazolódtak be. Olyannyira nem, hogy a Z3 Compact lényegében változatlan felület mellett közel 1 milliméterrel vékonyabb lett a Z1 Compactnál, és bizony még a tömegéből is sikerült lefaragni 8 grammot. A négyféle színváltozatban készülő újdonság esetében ezt úgy sikerült elérni, hogy a fémkeretet elhagyták, ami alapvetően nem túl jó hír, de szerencsére így sem sokat csorbult a készülék által biztosított minőségérzet. Az oldalélek domború felületet kaptak, és míg az elődnek csak az előlapját borította üveg, addig a Z3 Compactnak már az elejét és a hátát is ilyen anyagból készítették.
 
 
    
 
 
...nagyobb kijelző
 
A korábbiaknál tehát fizikailag méretekkel rendelkező készülékházba a Sonynak egy jelentősen nagyobb kijelzőt sikerült belepakolnia, vagyis a frontoldalnak immár jóval nagyobb százalékát uralja a vékonyított kávás LCD. A 4,3-ról 4,6 colosra növelt méretű IPS panel változatlanul 1280x720 pixeles felbontású, ami a pixelsűrűség 342-ről 319 ppi-re történő csökkenését hozta magával, ettől függetlenül a képminőség nemhogy romlott volna, hanem éppen ellenkezőleg, még javult is. Ez nagyrészt a Live Color LED technológiának, illetve a korábbról már ismert Triluminos és X-Reality megoldásoknak köszönhető, a végeredmény pedig egy nagy fényerejű, rendkívül kontrasztos és oldalról is remekül látható kijelző.
 
 
Merülhetünk is vele, de az aksi soká merül le
 
Ahogy az előd, úgy az Xperia Z3 Compact is teljesen vízálló, sőt e tekintetben is némi fejlődésnek lehetünk tanúi, ugyanis az új jövevény már nem IP58-as, hanem IP68-as minősítéssel rendelkezik. Ez a gyakorlatban egyébként majdnem mindegy: az IP58 szabvány 1,5 méteres vizet enged meg 30 percen át, míg az IP68 két méter mélységet tűr el ugyanannyi ideig.
 
 
                
 
A magasabb szintű strapabírás jele viszont észrevehetők a telefonon: az összes csatlakozóaljzat remekül le van szigetelve. Közös kis kihajtható ajtót kapott maga elé a microUSB-port és a microSD slot, illetve hasonló összevont védelmet élvez a micro- helyett immár nanoSIM slot, illetve a rejtett reset-gomb. A felső élen lévő jack dugalj kupak nélkül is simán vízálló.
 
Bár a telefon hangminősége remek, a strapabíró kivitelnek ára van: a telefon kicsit halk, mivel az előlap alsó és felső részén lévő hangszórók is le vannak szigetelve.
 
Ahogy egyébként az egész telefon egyben van, ami azt is jelenti, hogy unibody kialakítás miatt a Z3 Compactban lévő (2300 mAh helyett) 2600 mAh-es akkumulátort sem lehet otthon cserélni. Mondjuk ez nem is annyira fontos, ez a kapacitás ugyanis ebben a méretkategóriában abszolút rendben van. Ráadásul ehhez még hozzájön az a tény, hogy az alap Stamina mellett még egy Ultra Stamina üzemmódot is kapunk, mely ugyan jelentősen csökkentett szolgáltatási kör mellett, de hosszú napokig kitolt használati időt biztosít. Egyébként még ha ez utóbbi funkciót nem is használjuk, a kétnapos üzemidő még akkor is hozható, sőt, óvatosabb duhajok akár 2,5-3 napot is átvészelhetnek a töltővel való randevú nélkül. És ez bizony napjainkban igen komoly fegyvertény.
 
 
                        
 
 
Szolgáltatások
 
A csúcskategóriában elvárható módon Androidból az aktuálisan elérhető legújabb, 4.4.4-es KitKat verziót kapjuk, melyre a Sony nem túlcsicsázott, mondhatni kifejezetten minimalista felhasználói felülete lett ráhúzva. Az alapképernyőn maximum hét slide-unk lehet, a főmenüben pedig 4x5 ikon vár bennünket. A felülről lehúzható sávon egymástól elszeparált módon találhatók az értesítések és a gyorsbeállítások, és ez utóbbiak ebben a verzióban már könnyen szerkeszthetők.
 
Aki az alap felületet a minimalizmusa ellenére túl szofisztikáltnak találja, az átválthat a hatalmas ikonokkal és nagy betűmérettel operáló egyszerű kezdőképernyőre – ez vélhetően leginkább az idősebbek körében lesz népszerű.
 
 
                                  
 
A szokásosan előtelepített alkalmazások (telefonkönyv, Chrome böngésző, Facebook, ilyesmi) közül érdemes kiemelni a teljes értékű dokumentumkezelő Office Studio Premium 7.5-öt, valamint az ötsávos ekvalizerrel és elképesztő hangminőséggel rendelkező Walkman zenelejátszót, ami a maga kategóriájának etalonja.
 
 
Kamera
 
Az elődben is meglévő, átlagnál nagyobb méretű és nagyobb felbontású, 1/2,3 colos és 20,7 megapixeles Exmor RS képérzékelőhöz nem igazán nyúlt hozzá a Sony, de persze kisebb-nagyobb fejlesztések több fronton is szembejönnek velünk. Ilyen például, hogy az új G lencse immár 25 milliméteres nagylátószöggel bír, illetve, hogy adott esetben akár ISO12800-ig is kiterjeszthető a fényérzékenység. (Ez utóbbi esetben már tetemes a képzaj.) A vízalatti képalkotást hatékonyan segíti a TouchBlock, mely blokkolja az érintésérzékenységet, vagyis ilyenkor csak a dedikált exponálógomb aktív. A videófelvevő 55 Mbit/s-os 4K videókat is képes rögzíteni, ezenkívül pedig a 60 fps sebességű Full HD mozgóképek sem semmik, a HDR és a 120 fps-es 720p HD videókról már nem is beszélve.
 
 
 
Kraft
 
Bár a Z1 teljesítményével sem volt gond, természetesen géperő terén is fejlesztett a gyártó. A Z3 Compactban már egy Snapdragon 801-es chipset található, és annak is a legdögösebb, négy darab 2,5 GHz-es processzormagot felvonultató változata. A 16 GB integrált memóriából alaphelyzetben 12 GB szabad, a RAM pedig változatlanul 2 GB kapacitású – talán ez az egyetlen negatívum az Xperia Z3 nagytesóhoz képest, melyben 3 GB RAM található.
 
A kategóriában szokásos 4G/LTE, wifi, Bluetooth 4.0, GPS és NFC megvan a Z3 Compactban is. Infravörös port nincs és a vezeték nélküli tölthetőségről, valamint az olyan Samsung-féle varázslatokról is le kell mondanunk, mint amilyen például az ujjlenyomat szenzor vagy a pulzusmérő, de talán sokan egyetértünk abban, hogy ezek hiányával még bőven lehet teljes életet élni.
 
 
                                                        
 
 
Összegzés
 
A Sony a Z3 Compact piacra dobásával gondoskodott arról, hogy ha egy kompakt androidos csúcsmobilról beszélünk, akkor továbbra is az Xperia Z Compact vonulat legyen a legnagyobb durranás. Nem titkoltuk, hogy már az elődöt is nagyon szerettük és nincs ez másképp most, az új modell esetében sem, mely forradalmi változást ugyan nem hozott, de több fronton is az Xperia Z1 Compact logikus továbbfejlesztésének tekinthető. A produkciónak persze alaposan megkérik az árát: a jelenleg előrendelhető státuszú Z3 Compact 190 ezer forintot kóstál. Vagyis csak 30 ezer forinttal olcsóbb a nagytestvér Z3-nál, viszont 65 ezerrel drágább az előd Z1 Compactnál.
 
 
 
Forrás:
http://hvg.hu