Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

FURCSA KARÁCSONYOK A VILÁG TÖBB TÁJÁRÓL!

2016-12-22

 

Egy nagyon kedves portugál barátnőmtől tudom, hogy náluk az a családi hagyomány, hogy karácsonykor sétálnak egyet az óceán parton. Csodás lehet! Azonban a fehér karácsony szinte soha nem adatik meg nekik, és az óceáni séta során kb. 16 fok van, szinte tavasz… Számomra ez gyakorlatilag elképzelhetetlen, és ez nem a jéghegy csúcsa, ami a furcsa karácsonyokat illeti.

Anglia

Egyszer Angliában töltöttem a karácsonyt, ami hihetetlen élmény volt, mivel mindig is imádtam az angol nyelvet és szokásokat. Olyan enyhe idő volt, hogy virágzott az ibolya… Decemberben… Ja, és a karácsonyfát már december közepén feldíszítették, és kb. újévig ott ékeskedett a hatalmas bál teremben.

Az ajándékokat nem a Jézuska, hanem a Mikulás hozza, és első sorban nem Szenteste, hanem 25-én, az úgy nevezett Boxing day-en, azaz dobozolós-ajándékos napon adják át a meglepiket. Reggelre már ott vannak általában a fa alatt. Este a karácsonyi lakomán mindenki kap egy Crackings-et, amit a mellettünk ülővel kell közösen széttépni, benne pedig apró ajándék valamint egy vicces üzenet található.

Az ünnepi menü része általában a báránysült és a karácsonyi puding, ami egy nagyon tömör, hihetetlenül édes, püspökkenyérre emlékeztető sütemény, amit brandy-s szósszal öntenek le. Nagyon szertartásosak tehát a britek is, de ez még mindig nem sorolható a legfurcsább karácsonyi szokások közé.

 

Amerika

Itt rengeteg szokás keveredik, melyek közül egy érdekességet emelnénk ki. Amerikában sok család csemege uborka díszt tesz a fára. Az amerikai polgárháború idején egy katona a fogságban savanyú uborkáért könyörgött karácsonykor, majd amikor elengedték, állítólag mindig elrejtett egy csemege ubit a fán. Így kezdődött a hagyomány, ami azóta is él, csak az uborka dísz formájában megvásárolható. 

 

Svájc

Svájcban tejberizst készítenek (vagy hasonló rizses desszertet), és egy darab hámozott mandulát rejtenek el benne. Aki megtalálja, egy éven belül házasodni fog a hiedelem szerint.

 

Ukrajna

Ukrajnában műpókot műpókhálóval tesznek a fára, díszként. Állítólag réges-régen szegény asszonynak nem telt a karácsonyfa dekorációjára, ám karácsony reggelére egy pók fényes hálóval szőtte be neki. Innen a furcsa karácsonyfadísz eredete. Azóta is nagy szerencsének számít, ha valaki pókot talál a fán.

 

Ausztrália

Ausztráliában az év ezen szakaszában nyár van, így gyakran 30-35 fokban ünnepelnek. Természetesen általában kerti partival, de stílusosan karácsonyi ételekkel és dekorációkkal dobják fel a hangulatot, a Mikulás pedig szörfdeszkával érkezhet. Mert megteheti.

 

Hawaii

Hawaii-ban sem más a helyzet. A sziget első karácsonyáról az 1700-as évek végéről találtak feljegyzést. Karácsonykor is zenélgetnek és hulahuláznak. A Mikulás sapkát viselik a hawaii-ak, ám a szánkó valamint a rénszarvas egy kicsit máshogy néz ki: egy nagyobb kenu, amit delfinek húznak. Szép lehet!

 

 

Forrás:

www.proaktivdirekt.com