Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Falubusztender: enged a Miniszterelnökség, de van még káosz

2015-05-15

Botrányosra sikeredett annak a rendeletnek a javítása, amelyben meghatározták, milyen mikrobuszokat vehetnek uniós pénzből az önkormányzatok – írja a Népszabadság. Az eredeti kiírásban nagyon szigorú feltételeket határoztak meg. A módosítás tervezetében a Miniszterelnökség már tesz engedményeket, de a lap szerint így is vannak még furcsaságok.
 
A Miniszterelnökség április közepén jelentette be, hogy a 2007 és 2013 között fel nem használt uniós keret terhére összesen 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni. Ebből a keretből közösségi mikrobuszok beszerzésére is kérhető támogatás, járművenként legfeljebb 8 millió forint. A pályázatot sokan várták már, de csalódtak.
 
Kiderült ugyanis, hogy túl szigorúak az előírások. A Miniszterelnökség előírta például, hogy a járművekben gyári LED nappali menetfénynek kell lennie, valamint függönylégzsákoknak és legalább 100 kW teljesítményű motornak. Több jelezték ezután, hogy nem találnak a piacon olyan mikrobuszt, amely megfelelne az előírásoknak.
 
A Miniszterelnökségen korábban cáfolták, hogy nincs a piacon a kiírásnak megfelelő modell, de egyúttal azt is jelezték: módosítják a rendeletet, hogy nagyobb legyen a választási lehetőség. Vagyis a lap szerint közvetve ugyan, de elismerték, hogy hibáztak.
 
A javított rendeletet április végére ígérték, de egyelőre csak tervezet van, és abból máris kétféle – olvasható a cikkben.
 
A Miniszterelnökségtől jelezték, hogy 100 helyett 80 kW teljesítményű motor is elég lesz. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közleményében viszont már 60 kW-ot említettek.
 
Mindkét tervezetben közös, hogy nem kötelező a függönylégzsák. A LED nappali menetfény ügyében pedig megengednék, hogy a kereskedő utólag szereltesse be az extra fényt.
 
Többen furcsállták, hogy elég lenne csak vezetőoldali oldallégzsákot rendelni, miközben azt jobbára csak párban adják.
Az MSZP-s Gőgös Zoltán azt gyanítja, hogy a kormány egy bizonyos gyártót akart helyzetbe hozni, de a túl szigorú kiírással végül azt is kizárta a pályázatból.
 
A Miniszterelnökség szerint a rendelet javított változata bármikor megjelenhet a Magyar Közlönyben, de ez a keddi lapzártáig nem történt meg. A Miniszterelnökségtől és a vidékfejlesztési hivataltól is egyaránt azt mondták ugyanakkor korábban, hogy csütörtöktől lehet majd pályázni a mikrobuszos támogatásra.
 
 
Forrás:
http://hvg.hu/