Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Fényinternet: adatátvitel LED-ekkel

2015-02-05

Újfajta vezeték nélküli optikai kommunikáció forradalmasíthatja az internet világát. A LED izzós Li-fi technológiával ugyanis minden fényforrás egyben internet csatlakozási pont is lehet.
 
Az eszköz működésének lényege, hogy egy jelfeldolgozó technikával felszerelt LED égő segítségével lehet adatokat továbbítani a számítógépeinkre. A rendszer lelke az OFDM (Ortogonális Frekvencia Divíziós Multiplexer) mikrochip, amely kezelni tudja a LED-ek másodpercenkénti milliós fényerősség változásait.
 
 
 
A fény intenzitásváltozás továbbítja a jelet
 
Ezt úgy kell elképzelni, mint egy rendkívül gyors kapcsolót, amely változtatja a fényforrás fényerősségét, ezzel lehetővé teszi nagy mennyiségű bináris adat továbbítását. Az adatátvitel sebessége attól függ, hogy mekkora a másodpercenkénti kapcsolások száma. A német Fraunhofer Heinrich Hertz Intézet azt állította, hogy laboratóriumi körülmények között sikerült az 1 Gbit/s-os sebességet megvalósítani. Kínai tudósok pedig olyan eszköz mindennapos használatát valósították meg, melynek során egy LED fényforrás négy számítógéppel képes egyszerre kommunikálni, 150 Mbps sebességen.
 
 
Hatékonyabb lehet
 
A Li-fi olcsóbbnak és energiatakarékosabbnak ígérkezik a LED-ek széles körű elterjedése miatt, mint a már meglévő, hagyományos vezeték nélküli rádiós rendszerek. A kiépített közvilágítási eszközöknek köszönhetően a telepítés is pofonegyszerűen megoldható. Ezen kívül a Li-fi előnye ott is megmutatkozik, hogy a látható fény spektruma 10 ezerszer nagyobb, mint a ma használt rádiófrekvenciás spektrum, így a kapacitása is jóval nagyobb, az egyenletesen elhelyezett LED adók pedig az épületen belül követhetőbb, lokalizáltabb internetkapcsolatot biztosítanak.
Az eszközt első közelítésben nem hálószobai internetezésre, hanem irodai körülmények közé tervezik.
 
 
Forrás:
http://villanylap.hu/