Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Fotók, amelyek köret nélkül értendők

2016-03-03

A Horizont Galéria (Zichy Jenő u. 32.) kiállításán Albert Virág és Sterk Barbara közös projektjét, a Köret nélk. értendő lehet megnézni: a kiállított képeket elsőre talán nehéz lehet megfejteni, de a kulcsszó: a Balaton. Régi balatoni étlapokat értelmeztek újra, méghozzá úgy, hogy egy különleges fotótechnikai eljárással ráírták a szöveget a balatoni képekre. 
 
Az érdekelte az alkotókat, hogy a hírértéküket vesztett régi üzenetek mit jelentenek a tér és idő egy másik pontján, egy másik médium tartalmaként.
 
 
A múlt századbeli Balaton-parti éttermek napi frissítésű, írógéppel megírt étlapjait ugyanis egy LED-csíkon jelenítik meg, itt villannak fel a szövegek, amit egy olyan kamerával fotóztak le, ami közben egyik irányból a másikba pásztázott. A hosszú expozíciós idő miatt az egyes LED-ek egymás utáni felvillanásai a kép különböző pontjaira rögzültek, így íródnak ki a szövegek a fotóra.  Ez lett a végeredmény.
 
Fotó: Albert Virág, Sterk Barbara / Horizont Galéria
 
Albert Virág építészként diplomázott a MOME-n, jelenleg szoborszerű lámpatesteket és akusztikus paneleket tervez Pongrácz Farkassal (Blum&Wolf) és művészeti kísérleti projekteken dolgozik Sterk Barbarával, mint például ez a Köret nélk. értendő kiállítás. Barbara pedig művészet és technológia kutató, a digitális média használatával és interakció kritikai aspektusaival foglalkozik. 
 
A Horizont Galéria kiállítása március 9-ig látható, kedd és péntek között, délután kettőtől egészen 20 óráig. 
 
 
Forrás:
www.index.hu