Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Globális összefogás a fenntartható városokért

2015-10-18

Bár nem sokszor beszélünk róla, a városok felelősek a teljes károsanyag-kibocsátás 70 százalékáért, sőt a világ energiatermelésének kétharmadát is itt használják fel. Azonban nem csak környezetterhelésük, hanem veszélyeztetettségük miatt is fontos, hogy a városok váljanak a fenntarthatóságért tett erőfeszítések vezetőivé: a világ 19 legnagyobb városából 14-re katasztrofális hatással lehet a tengerszint emelkedése. A nemzetközi kezdeményezések közül az egyik legígéretesebb a Világbank által is támogatott Fenntartható Városok Program, ami 11 ország 23 városát fogja össze, többek között egy globális fenntarthatósági tudástár létrehozása érdekében.
 
 
Ritkán alkalmazott megközelítés, de a városok szerepe rendkívül fontos a fenntartható fejlődés támogatását célzó programok sikerességében. A nagyobb települések energiaigénye nyilvánvalónak tűnhet, mégsem biztos, hogy mindenki - elsősorban minden szakember – által ismert adat, hogy a városok használják fel a világ energiatermelésének kétharmadát, illetve felelnek a teljes károsanyag-kibocsátás mintegy 70 százalékáért.
 
A városok azonban nem csak a környezetre rótt terhük, hanem saját veszélyeztetettségük miatt is kulcsszereplői a fenntarthatóságért folytatott küzdelemnek: a világ 19 legnagyobb városa közül 14 kikötő közelében van, így az egyre gyakoribb viharok súlyosan veszélyeztetik őket, míg a tengerszint emelkedése katasztrofális hatással lenne rájuk. Ezért szükséges olyan programok beindítása, amelyek a városi vezetők és a helyi közösség segítségével, nemzetközi együttműködés révén közös erővel tudnak fellépni a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében.
 
Erre példa a Global Environment Facility és a Világbank együttműködése révén elindított Fenntartható Városok Program, amely 11 ország 23 városát fogja össze. A program keretében a városok „nagykövetként” fognak fellépni a fenntarthatóságot célzó fejlesztések és intézkedések bemutatásában és végrehajtásában, ösztönözve ezzel más településeket. A közös tapasztalatokat a Globális Tudás Platformra tervezik összegyűjteni, ahol olyan eszközök szerepelnek majd, mind a fenntarthatóság követésére és mérésére alkalmas mutatók; a városok hitelképességének javítását és önkormányzati kötvények kibocsátását célzó befektetés ösztönzők; vagy a résztvevő városok rendszerszintű együttműködéséhez szükséges keretrendszerek.
 
Ideális esetben az ilyen jellegű programok segítségével a városok válhatnak a fenntartható fejlődés zászlóshajóivá, és egyben legnagyobb nyerteseivé is: ha a világ összes nagyvárosa közül csak 100 válna alacsony szén-dioxid kibocsátásúvá, az becslések szerint évi 10 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, amit értelemszerűen a városokban lehetne leginkább érezni.
 
 
Forrás: