Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Gyilkolja a madarakat a gigantikus naperőmű

2014-02-21

 
Maga a naperőmű már hónapok óta működik, de hivatalosan február közepén kezdte meg a működését. A Nap fényét háromszázezer, egyenként is számítógépvezérelt, két méter magas és 3 méter széles tükör vetíti rá a három, egyenként 137 méteres torony egyikére. Az Ivanpah Solar Electric Generating System (Ivanpah Napelektromosság-termelő Rendszer) Las Vegastól 64 kilométerre délnyugatra található, 1600 hektáron terül el.
 

A naperőmű hatalmas tükrei felett nagy a forróság, akár az 500 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az elmúlt hónapokban több tucat madarat perzseltek meg a tükrök, több el is pusztult közülük. Héják, sólymok, papagájok is vannak az áldozatok között. Az erőmű tervezésénél tisztában voltak azzal, hogy néhány madár áldozatául esik a naperőműnek, de azt nem gondolták volna, hogy ilyen sok fog elpusztulni. Ugyanakkor az erőmű vezetése még korainak tartja, hogy az adatok alapján bármilyen messzemenő következtetést levonjanak.

A környezetvédők egészen odáig mennek, hogy megkérdőjelezik ezeknek az erőműveknek a létét. Szerintük nem biztos, hogy megéri megépíteni ezeket az alternatív energiaforrásokat, ha közben az veszélyezteti az élővilágot. Az Ivanpah erőművet eredetileg sokkal nagyobbra tervezték, de az építők egy szakaszt végül kihagytak, hogy ne rombolják le a környéken élő sivatagi teknősök élőhelyét.
 
 
Forrás:
http://villanyszaklap.hu/