Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Hamarosan meleg étel és kellemes zene vár, ha hazaérsz...

2014-05-29

Az otthonautomatizálás egy érdekes eszközét mutatja egy Kickstarter-projekt, amire nagy valószínűséggel össze is gyűlik a pénz. Bár még bő három hét hátravan, a célul kitűzött összeg több mint 85 százaléka már összejött két holland fejlesztő remek ötletére.

Homey egy olyan, önmagában is látványos szerkezet, ami lehetővé teszi, hogy akár egy mobil alkalmazáson keresztül, akár szóbeli parancsokkal vezérelhessük otthoni elektronikus készülékeinket. Éppen ezért számos rádiófrekvenciás és infravörös modul kapott rajta helyet. A Homey képes hozzáférni a televízióhoz, a lámpákhoz, a zenelejátszóhoz és tulajdonképpen minden távirányítható eszközhöz, és akár több berendezés is vezérelhető vele egy időben.

  

A Homey egyébként egy netes adatbázishoz is csatlakozik, így mindig frissül, ha megjelenik egy-egy újabb, beszéddel vezérelhető eszköz. A különféle berendezések irányításán kívül mást is tud ez az okos kis készülék: ugyancsak az internetről vett adatokra támaszkodva felolvassa az időjárási és a forgalmi jelentéseket.

  

Képzeljük el, hogy tévézni szeretnénk, és ezt ki is mondjuk, mire a Homey bekapcsolja a televíziót és a hangszórókat, lehúzza a redőnyt (már ha az elektromos), gyenge fénnyel árasztatja el a szobát. Minthogy okostelefonos app is tartozik hozzá, arra is van mód, hogy ezen keresztül utasítsuk délután, hogy kapcsoltassa be a sütőt, amelybe reggel behelyeztük az ételt, sőt utasítsa a zenelejátszót, hogy kellemes muzsikával üdvözöljön, amikor hazaérünk.

A Homeyt egy hitelkártya-méretű olcsó Raspberry Pi komputer hajtja, és a belsejében lévő LED-ek gondoskodnak arról, hogy különleges színekben villogjon a szerkentyű. Az ára állítólag 400 euró lesz, de a Kickstarteren most ennek a feléért megrendelhető. 2015 második negyedében kezdik forgalmazni.

 

Forrás:

http://hvg.hu/