Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Hamarosan zárt ajtókon át is töltheted vezeték nélkül a telefonod

2014-05-21

Új értelmet ad a vezeték nélküli töltés kifejezésnek egy új technológia.

Szinte hihetetlen, de a Cota nevű technológiának köszönhetően akár zárt ajtók, sőt falak is lehetnek a töltő és telefonunk (vagy egyéb mobileszközünk) között, és akár 10 méteres távolságból is megtörténhet a töltés.

A Cota töltőegysége, egy mikrohullámú transzmitter, 2,4 GHz-es frekvencián sugározza az energiát (ezt használja a wifi és a Bluetooth is). A vevőegység, amely annyira vékony, hogy akár a telefon belsejében vagy egy AAA elemben is elhelyezhető, ezt az energiát alakítja át a töltéshez megfelelőre.


Az ötlet valóban fantasztikus, azonban a módszer egyelőre még nem túl hatékony: a sugárzott energiának csak mintegy 15 százaléka éri el az eszközt, a többi elnyelődik. Ettől függetlenül egy fölöttébb innovatív megoldásról van szó, és a fejlesztők, akik most a javításokon dolgoznak, 2015-re ígérik a tömeggyártást.A transzmitter folyamatosan sugározza az 1 W-os energiát, s ha egy mobil eszköz a hatósugarába ér, akkor jelzi a transzmitternek, hogy „itt vagyok”, s ez utóbbi ugyanazon az útvonalon küldi vissza az energianyalábot a töltéshez. Így nagy biztonsággal és persze kábelek nélkül tölthetők az eszközök, mintha csak a wifi egyfajta változatáról lenne szó.

 

Forrás:

http://hvg.hu/