Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Hatalmas összeggel támogatja az EU a zöld gazdaságot

2014-09-11

A támogatott beruházások Brüsszel számításai szerint 8 terawattórával növelik az unió megújuló forrásból származó energiaellátását, ami körülbelül Ciprus és Málta egyéves energiaigényének felel meg.
 
Összesen egymilliárd euró támogatást ítélt meg az Európai Bizottság 19 olyan projektnek, amelyek célja tiszta, a környezetet nem terhelő energia előállítása.
 
A projektek között van több, a megújuló energiák felhasználását szorgalmazó kezdeményezés, illetve a károsanyag- és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, valamint gázok tárolására irányuló terv is.
 
A támogatásra szánt összeg olyan forrásokból származik, amelyet károsanyag-kibocsátók fizettek be az uniós kasszába az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerében, és amit Brüsszel úgy értékel, hogy így a szennyezők pénzéből támogatják azokat, akik környezetbarát energia előállításán dolgoznak.
 
Az Európai Bizottság úgy számol, hogy miután a projektek társfinanszírozásban valósulnak meg, ezért az uniós büdzséből származó egymilliárd eurót a magánvállalkozások további 900 millió euróval egészítik majd ki. Ezzel csaknem kétmilliárd euró értékű befektetés valósulhat meg a zöld gazdaságban.
 
      
 
A 19 támogatott projektnek 12 uniós tagállam ad otthont: Horvátország, Ciprus, Dánia, Észtország, Franciaország, Írország, Olaszország, Lettország, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.
 
A Nagy-Britanniában megvalósuló szén-dioxid tárolását lehetővé tévő beruházás évente 1,8 millió tonna gázt von majd ki a levegőből. Ez a bizottság szerint olyan, mintha több mint egymillió autóval kevesebb közlekedne az utakon.
 
 
 
Forrás:
http://fn.hir24.hu/