Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Hátborzongató innovációs ötletek

2014-09-27

Rizsszalmával kivilágított indiai falvak, mobiltöltés biciklivel, közösségi házhoz szállító alkalmazás, napelemes redőny, és számos más izgalmas, üzleti tervig kidolgozott klímainnovációs ötlet született a Climate-KIC Journey-n, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) nyári egyetemén.
 
A Climate-KIC az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által létrehozott Tudás- és Innovációs Közösség (Knowledge and Innovation Community), melynek célja, hogy széles körben elérhetővé tegye a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez szükséges szaktudást, és innovatív termékek, szolgáltatások piacra jutását segítse elő. Az immár négy éve megrendezésre kerülő, öthetes szemléletformáló nyári egyetem célja, hogy a klímavédelemhez kapcsolódó üzleti lehetőségekre felhívja a figyelmet, és lehetővé tegye, hogy a pályázók elsajátítsák azokat a készségeket, amivel a klímainnovációs ötleteikből valós üzleti tervek készülhetnek.
 
 
A program legérdekesebb része a diákok prezentációja volt. India elmaradott településein sok helyen nincs áram, van viszont rengeteg szalma a rizs és búzatermelésből, amit nem használnak fel. A csapat ötlete egy technológia, ami az elmaradott falvakban a rizsszalmából elektromosságot és talajjavító bio faszenet állít elő.
 
Érdekes volt többek között a „Fastgoods” ötlet is, ami egy közösségi futárszolgáltatás. Egy alkalmazás segítségével bárki lehet futár, aki éppen az étterem és a megrendelő között a megfelelő útvonalon közlekedik, csökkentve a kiszállításokból eredő környezeti terhelést és munkát biztosítva bárkinek.
 
Vagy az ACE - egy olyan biciklire szerelhető dinamó és akkumulátor, ami a mozgási energiát elektromos árammá alakítja és elraktározza, könnyen fel- és leszerelhető és magunkkal vihető.
 
Született persze építészeti megoldás is, egy kínai diáklány, Lu Zhe forradalmi ötlete alapján, amely nem más, mint a redőnybe, rolóba, vagy függönybe integrált napelem.
 
 
Forrás:
http://villanyszaklap.hu