Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Hogyan csökkentsd a fűtés számládat?

2016-09-26

Az ősz beköszöntével újra aktuális ez a téma, hiszen örülünk, vagy sem, kezdetét veszi a fűtésszezon. Hoztam 4 praktikus tanácsot, amivel sok-sok ezer forintot is spórolhatsz a fűtésszámlán!

Egy jó hírrel kezdem: ha csökkentesz a fűtésszámládon, az egyben azt is jelenti, hogy a környezetet is óvod, hiszen minden energiamegtakarítás azt jelenti, hogy kevesebb energia-előállításra van szükség, ami pedig fontos eleme a környezetvédelemnek.
 

1. Minden ősszel, ha csak annyit teszel, hogy karbantartod a meglévő fűtésrendszeredet, már sokat tettél az ügy érdekében. A levegős rendszer, a csobogó fűtőtest és az elszennyeződött vezetékek mind rontják a fűtés hatásfokát. Lehet, meg is lepődsz a mértékén, de akár 15%-os különbséget is jelenthet. Nem is beszélve arról, hogy az egészségeddel is játszol, szóval az éves fűtésrendszer-ellenőrzés és karbantartás szinte kötelező.

2. Következő lépés a nyílászárók ellenőrzése. Akár régi gerébtokos, akár régi műanyag nyílászárótok van, érdemes ellenőrizned, hogy megfelelően záródik-e, nem szökik-e ki esetleg a meleg. Ha azt látod, hogy igen, ezen változtatnod kell, és ez esetben két megoldás közül választhatsz: az első a nyílászáró cseréje, avagy korszerűsítése, a második pedig a nyílászárók karbantartása, vagy utószigetelése, de utóbbi inkább csak átmeneti megoldás. Az Inoutic új energiamegtakarítási kalkulátorával azt is könnyedén csekkolhatod, hogy egy esetleges ablakcserével mennyit tudsz megtakarítani. Így pontosan látod, hogy az esetleges beruházásod mikor térülne meg. 

Klikk ide,ha szeretnéd kiszámolni.
 

3.Ha túlfűtitek a szobát, azzal nemcsak rengeteg energiát "dobtok ki" az ablakon, hanem a megfázásotok kockázatát is növelitek. Az ideális hőfok télen a 18-20 fok, de természetesen a hőfok kialakításánál a saját komfort- és hőérzeteteket vegyétek figyelembe. Érdemes azonban minden egyes hőfoknövelést átgondolni, mert ezzel rengeteget lehet megtakarítani. Ha szeretnétek erre egy konkrét számot, azt lehet mondani általánosságban, hogy minden egyes hőfokcsökkentés, kb. 6%-os megtakarítást eredményez.
 
 
4. A nehéz sötétítő függönyök is segíthetik megelőzni a meleg elillanását, de ezt a megoldást csak ideiglenesen javaslom, hiszen a fényt sem eresztik be.
 
 
 
Forrás: www.inspiraciok.hu