Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Hogyan legyen szép, zöld és ápolt a gyep? Fűvetési 1x1

2016-05-01

Május eleje van, még nem késő tökéletesíteni a kertedet, elsőre kicsit nagy falatnak tűnhet, de jöhet a fűvetés . Fűmagra fel, legyen miénk a legszebb, legdúsabb pázsit a környéken!

 
"Csak az a szép zöld gyep, az fog nekem nagyon hiányozni!" - mondja örök érvényű mondatát a nyugdíjba vonuló kertész, Poldi bácsi az Égigérő fű című magyar filmben. És tényleg, ha jobban belegondol az ember, ha kertész, ha nem, ilyenkor tavasztájt valahogy erőt vesz rajta az olthatatlan vágy, hogy végre zöldben lásson mindent. Fát, bokrot, és ami a legfontosabb - füvet. Szép, zöld, vastag ápolt gyepet. Már pedig ahhoz, hogy a kertben néhány hét múlva harsogó, buján növekvő fű borítsa a talajt, amit aztán locsolhatunk éjjel-nappal, vághatunk két-három hetente és büszkélkedhetünk vele nap mint nap - most kell elvetnünk a magokat. Persze korántsem mindegy, hogy milyen magokat,  hova és hogyan szórunk el.
 
Szép, zöld gyep - illusztráció. Fotó: Rex Features

A szép, zöld gyep - illusztráció. Fotó: Rex FeaturesElső alapvetés: a talaj megmunkálása
A kertészek jól tudják, nem árt, ha mi laikusok is tanulunk belőle - jól megmunkált talaj nélkül nincs szép fű. Azaz, ha szükséges, ássuk fel a kertet, vagy a bevetni kívánt területet, a nagyobb rögöket ásóval üssük szét, a gyomokat pedig tövestül szedjük ki. Ezután gereblyével terítsük el egyenletesen a földet, igyekezzünk minél simább, szinte asztallap simaságú felületet, vetőágyát kiképezni. A végső simítás előtt érdemes némi szerves trágyával megörvendeztetni a földet - meghálálja a táplálást, különösen akkor, ha évek óta nem volt ilyenben része.  A trágya  segíti a gyökérfejlődést, felgyorsítja a hűvös időjárás miatt elhúzódó eredést, egyenletes szolgáltatja a tápanyagot a fű számára.

 

Zöld gyep - illusztráció. Fotó: Rex Features

Ahogy majd kinéz a füvünk  (Fotó: Rex Features)Második alapvetés: a fűmag elszórása
Ezt persze megelőzi a fűmag beszerzése, ahol két szempontot kell figyelembe vennünk. A rengetegféle fantázianévvel ellátott fűmag közül lehetőség szerint azt válasszuk, ami a mi kerti viszonyainknak (talaj, árnyékosság, stb.,) a legmegfelelőbb. A második szempont a mennyiség. Fontos tudnunk, hogy hány négyzetmétert kell bevetnünk - egy négyzetméterre általában 5 dkg-ot számoljunk. Ennél többet nem érdemes elvetni, azt viszont jó egyenletesen. Ha kézzel vetünk osszuk fel a kertet kisebb területekre (akár gereblyével húzzunk csíkot a földbe) és elosztva a magot négy irányból (jobbról, balról, elölről, hátulról) szórni. Így nagyobb az esélye, hogy ne maradjanak üres foltok a földben - később a gyepben.

Az elszórt fűmagot gereblyével óvatosan, mindössze 1 cm mélyen dolgozzuk be a talajba. Ez azért fontos, hogy ne hordja el a szél és a madarak se tudják olyan könnyen felcsipegetni, és a magok a talajszemcsékhez tapadva a nedvességhez is könnyebben hozzájutnak.

Az ültetés végét a locsolás jelenti: a legjobb, ha a locsolófej szórófejes és permetezve locsolunk. A kannás locsolás azért nem jó, mert egy helyre túl sok víz kerülhet (kirohadást, penészedést okozhat), ráadásul az erős vízsugár kimoshatja a talajból a magot.

Harmadik alapvetés: locsolás, vágás, locsolás
Azt biztos sokan tudják, hogy minél gyakrabban vágjuk a füvet, annál dúsabb lesz.. Az újonnan vetett gyep első nyírását a fű 6-8 centiméteres magasságánál végezzük el először. Ezután pedig a fű növekedési ütemétől függően két- vagy három hetente. Ne feledjük, azzal, hogy megjelennek az első fűszálak még nem hagyhatjuk abba a locsolást. A növekedéshez a földnek állandó vízutánpótlásra van szüksége, semmiképp se hagyjuk kiszáradni a talajt, jó, ha legalább egy kicsit mindig nedves.
Ha úgy látjuk nem sikerült túl szépen vetés, és esetleg foltos maradt a gyep, bátran szórjunk ki fűmagot a hiányos területre, de arra figyeljünk, hogy lehetőleg ugyanabból a fűmagból pótoljuk a hiányt. Majd következhet a locsolás, vágás, locsolás.

Fűlocsolás - illusztráció. Fotó:Rex Features

A locsolófejete petmetezésre állítsuk  (Fotó:Rex Features)Gyakran elkövetett hibák, amelyektől mégsem olyan szép zöld a gyep
- a talaj nem egyenletes, nem jól megmunkált;
- a föld fertőzött, szennyezett, építési törmelékkel teli - ki sem kel a fű;
- nem elegendő vastagságú termőtalaj;
- az altalaj homokos, nem tudja jól megtartani a vizet és a tápanyagot. Visszatérő jelenség lesz a gyep sárgulása és a gyomosodása.
- tele van gyommal: a vetés előtt elfeledkeztünk a gyomirtásról

Kertészkedés - illusztráció. Fotó: Rex Features

A valóság persze lényegesen árnyaltabb, mint a prospektusok képei....  (Fotó: Rex Features)Azért ne keseredjünk el, ha mégsem lenne annyira gyönyörű a füvünk, mint amiről a képes magazinok, kertészeti újságok és egyéb prospektusok regélnek. Meg különben is, valamilyen furcsa okból kifolyólag a szomszéd fűje mindig zöldebb...
 
 
 
 
 
 
Forrás:
www.hirado.hu