Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Így ápold a növényeidet télen...

2016-11-27

 

Egy hét múlva ilyenkor már tél lesz, már ami a hónapot illeti. Van, aki az első hó lehullása után érzi csak igazán, hogy megérkezett, más már a fűtési szezon beindulásától telet emleget. Azt nem tudni, a lakásunkat díszítő növények mikortól számolják beköszöntését, de nem árt időben felkészülnünk szépségeink téli ápolására sem.

Mert bizony, ahogy mi emberek is megérezzük még bent, a lakásban is a hideg idő beálltát, és mondjuk más ápolást igényel a bőrünk, hajunk, úgy növényeinkkel is illik másként bánni a fagyos időszakban.
 

Találj nekik egy jó helyet!

Mivel ilyenkor télen amúgy is kevesebb a napsütéses órák száma, még kevesebb fényhez jutnak növényeink is. Jó ötlet, ha ilyenkor az ablakba kerülnek. Ám ha a fűtőtest épp az ablak alatt van, akkor mégsem ez a legjobb választás, hiszen a meleg levegő a különböző kártevőknek kedvezhet. Ha padlófűtés van, esetleg ha túl hideg a padló, az sem a legjobb választás. És szellőztetésnél is vigyázni kell, nehogy a huzatban legyenek a növények. A virágállványok, többszintes polcok, gurulós tartók ilyenkor jól jöhetnek, így sem fent, sem lent nincs a növény, fény is éri. Ha pedig úgy gondoljuk, könnyedén áthelyezhetőek.

 

Ne öntözd túl!

Nem biztos, hogy télen is annyi folyadékra van szüksége növényeinknek, mint a többi évszakban. Ilyenkor ők is téli álmot alszanak, a kevesebb napsütés miatt is lelassul növekedésük, „anyagcseréjük”. Emiatt valószínűleg nem kell majd olyan gyakran öntözni, úgyhogy mielőtt újra nagyok burítanád őket egy kancsó vízzel, tapogasd meg a növény földjét, és ha még nedves, várhat az az öntözés. Mindig ellenőrizd, hogy nincs-e felesleges víz a tálkájukban, nehogy túl sokáig álljanak a növények a vízben, és aztán el kezdjen rohadni a gyökerük.

 

Ne feledkezz meg a levelekről sem!

A szobanövények legfőbb ékessége általában a levelük. Ápolásukra télen sem árt külön figyelmet fordítani, persze, nem csak azért, hogy szépen ragyoghassanak, hanem hogy sokáig egészséges maradjon lakásunk éke. Rendszeresen szabadítsd meg a leveleket a portól. A nagyobb levéllel bíró „virágoknál” egy nedves rongy segítségével tedd ezt, kisebbeknél le is „zuhanyoztathatod” őket a csap alatt. Arra ügyelj, hogy a gyökerük ne kapjon vizet a „zuhi” közben!

 
 
Forrás:
www.proaktivdirekt.com