Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

A lakberendezés alapja: a tértervezés

2016-06-30

Első hallásra kicsit unalmasnak tűnő témát szeretnék ma boncolgatni: ez pedig a tértervezés. Azért ne ijedjetek meg, nem lesz uncsi! Sőt, olyannyira nem uncsi a téma, hogy elárulom: ez a lakberendezés alapja. Hiszen hiába néz ki nagyon jól mondjuk egy lakás vagy egy étterem, ha rosszul kapcsolódnak egymáshoz a különböző terek, ha az egyes funkciókhoz nincs meg a kellő négyzetméter, nem ér az egész semmit. Minden jól használható térnek az alapja az, hogy igazán élhető legyen és jól érezzük magunkat benne.

A nagy kérdés minden munka előtt így hangzik: Vajon a terek lecsupaszítva úgy működnek-e, ahogy majd használni fogják őket? Ha igen, akkor jó, kezdődhet a stílus kialakítása, ha nem, akkor viszont neki kell állni a terek tudatos, működőképes kialakításának, ezt hívjuk tértervezésnek. Én nagyon szeretem a munkának ezt a részét, a tökéletes alaprajz megalkotását. Hogy mit értek ezalatt? A helyiségek arányainak meghatározását igazodva az igényekhez és az adott alapterülethez. Ajtók, ablakok, elhelyezését, közlekedő területek megfelelő kihasználását, rakodóterek létrehozását, nagy belmagasság esetében a tér függőleges megosztását, a különböző funkciójú terek egymáshoz kapcsolását stb.

Ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani veletek pár ötletet egy torinói polgári lakás bemutatásával. A 80 négyzetméteres, nagy belmagasságú, eredetileg két fő helyiségből álló lakás belső átalakításával a torinói Studioata irodát bízta meg a megrendelő. A lakás keleti oldalán található nagy teret egyben hagyták, ide került a minimál vonalvezetésű konyha, és az étkező, a közösségi tér, valamint kihasználva a nagy belmagasságot, egy kisebb otthoni iroda is. A galériára szintjére a falszerkezetbe rögzített lebegő lépcsőkön juthatunk fel.  Első ránézésre kicsit hihetetlen, hogy ezek a légiesen vékony lépcsőfokok elbírnak bárkit is, de a fotók között ott a bizonyíték. És igazán jó ötlet az egyik lépcsőfok polccal való kiváltása, amely anyagában és színében is különbözik a többi lépcsőfoktól.
Az eredeti alaprajzon jól látható, hogy a lakást kettéválasztó tartófalon egy helyen sima válaszfal található, amelyet az átalakítások során eltávolítottak. Így iktatták ki a felesleges, kihasználatlan közlekedő területeket és megteremtették a feltételeit annak, hogy a nyugati részen kialakított két szobába külön-külön is be lessen jutni. A szobák alapterületeiből kicsit lecsippentve alakították ki a fürdőt. A tartófalat egy áthidaló szerkezettel megbontották, így biztosítottak helyet a zuhanyfülkének. A fehéren kívül egy világos árnyalatú fa használata jellemző, amely a padlón és a tároló szekrények frontjain megnyugtatóan otthonos kombinációt alkotnak. Ezzel a megoldással egységes felületeket alakítottak ki, megnövelték egyúttal a térérzetet, valamint homogén alapot adtak szinte bármilyen stílusú berendezés társításához.

 

 

Forrás:

http://dizain.hu/