Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Így újul meg a Városliget - Nézd meg, mi épül a romos épületek helyén

2016-03-30

A Városliget az utóbbi pár évben nagyon lerobbant, de úgy tűnik végre megújul. A rehabilitáció során megszűnik többek között a közel 50 ezer négyzetméteres parkoló, jelentősen csökken a betonfelület, és az autóknak a föld alatt, a mélygarázsokban jut hely. Kocsik helyett a gyalogosok és a családok vehetik birtokba a korábban zajos és forgalmas tereket a Dózsa György úti óriási parkoló helyén, amelyet nagy részben a zöldterületek hódítanak vissza, kisebb részben pedig az új, családi programokat kínáló Városligeti Színház és a Néprajzi Múzeum számára nyílik tér.
 

Parkfejlesztés

A következő években a park akadálymentesítésre is sor kerül. A leromlott épületek helyén a nagyszabású parkfejlesztés mellett a világ legjobb építészei által megálmodott múzeumok (pl.: Új Nemzeti Galéria, Magyar Zene Háza) jönnek létre. A tönkrement és balesetveszélyes infrastruktúrát új, biztonságos, kivilágított sportpályák, modern játszóterek és sétányok váltják fel, amelyek illeszkednek a megnövelt zöldfelülethez. A tervek szerint a Városliget újra a szabadidősport otthona lesz: a futók, kocogók éjjel-nappal biztonságos körülmények között sportolhatnak majd a Ligetben.

Hungexpo

Közlekedési Múzeum

Petőfi Csarnok

Magyar Zene Háza

A Bartók Központ - Magyar Zene Háza tervezésére 2014 őszén kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázatra összesen több mint 168 pályamű érkezett a világ minden tájáról. Végül a 2014-ben az év innovatív építészének választott Sou Fujimoto terve emelkedett ki a mezőnyből. A tervezett épület három szintje különböző, egymást kiegészítő funkciókkal bír majd. Az alsó szinten egy, a zenei csodák palotájához hasonlatos kiállító tér kap helyet, amely a hangok és a zene születését interaktív, újszerű installációk és applikációk révén személyesen is átélhetővé teszi. A középső szinten a közösségi élményeké és a koncerteké lesz a főszerep, míg a felső szinten oktatótermek és egyfajta zenei kísérleti központ működik majd.

A Magyar Zene Háza létrehozása a lepusztult Hungexpo épületek bontásával indul, az építkezés pedig 2016 nyarán veszi kezdetét. A látogatók 2018-ban vehetik birtokba az egyedülálló zenei-, és múzeumi intézményt.

 

Jelenleg

A Városliget épületei jelenleg súlyosan leromlottak, omladoznak, a járdák több helyen balesetveszélyesek. Rendezett közpark helyett szomorú látvány fogadja a látogatókat és az itt futók, sétálók biztonságérzete is a múlté. A tervek szerint Közép-Európa egyik legnagyobb parkfejlesztése nyomán azonban 2018-ig 60%-ról 65%-ra emelkedik a zöldterületek aránya, és a park minősége is alapjaiban újul meg.

 

Forrás:

www.femcafe.hu