Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Ilyen kellene mindenhova: ha ebből lenne az útburkolat, ingyen lenne az áram

2016-10-17

 
Lerakták az első napelemes útburkolatot az Egyesült Államokban. Egy olyan technológiáról van szó, amely megfelelő léptékben alkalmazva önmagában is megtermelheti egy ország teljes áramigényét.
 

Egyelőre csak 30 panelt helyeztek el egy utcán, de az Egyesült Államokban debütáló napelemes útszakasz forradalmi jelentőségű lehet. Sok cég próbált már ugyanis napelemekkel összerakott útszakaszt építeni, de valamilyen panasz mindig volt rájuk, a Solar Roadways megoldása viszont, úgy tűnik, strapabíró. Hatszögű, országúton is elhelyezhető panelekről van szó, mindegyikben egy 44 wattos napelemmel.

Így néz ki az első szakasz, amely máris termeli az áramot: egy szökőkút és pár közeli nyilvános pihenőhely szükségletét biztosítja.

Az utakra helyezve pedig zebrát sem kell festeni, hiszen a beépített LED-lámpák helyettesítik a csíkokat, amelyek így éjszaka is jól láthatók. A megoldás télen is hasznos lehet, hiszen a napelemek melegítik is az útburkolatot, így el lehet felejteni a jeges, csúszós utakat. 170 ilyen elem egy háztartás teljes áramigényét biztosítani tudja, és ez is a terv: ahol elhelyezik, ott a közelben lévő házak részesülnek az ingyenes áramforrásból.

A fejlesztők szerint ha az Egyesült Államokban minden létező utat ilyen eszközzel burkolnának le, akkor háromszor annyi áramot lehetne előállítani, mint amennyit 2009-ben az egész ország fogyasztott.

Forrás: www.hvg.hu