Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Ilyen van? Csődbe ment egy kínai napelemgyártó

2014-03-11

Soha nem volt még példa arra, hogy egy Kínában kötvényeit kibocsátó vállalkozás ne tudja teljesíteni a vállalásait, és csődbe jusson. A Chaori Solar napelemgyártó azonban most elvitte az elsőnek járó kétes dicsőséget.
 
A cég 2012-ben egymilliárd jüan értékben bocsátott ki kötvényeket, és ma 89,8 milliót kellett volna kifizetnie, de ezt nem tudta megtenni. A csődöt a BBC tudósítása szerint a kínai kormányzat tesztnek tekinti, Peking ugyanis korábban azt jelezte, hogy az állam minden bajba jutott kínai céget megment, azaz nem engedi csődbe jutni. Hasonló esetekben az állami bankok az utolsó pillanatban mindig nyújtottak hitelt a társaságoknak, most mégis elengedték a Chaori kezét, ez pedig új idők szelét jelezheti.

„Mivel sosem fordult még elő ilyen eset, a befektetők tényként kezelték, hogy a jelenség nem létezik Kínában” – mondja Leland Miller, a China Beige Book kutatócég elnöke. Sok befektető pont azért parkoltatta a pénzét kínai céges kötvényekben, mert bombabiztosnak vélte azokat. Miller szerint a kormány a Chaori esettel most azt szeretné tudatosítani, hogy mindez félreértés. A napelem gyártó bedőlése azért is megfelelő erre a célra, mert nem lesz érdemi hatással a piacokra.

A kínai napelemgyártás jó ideje a többletkapacitás problémájával küzd, mert az olcsó finanszírozási lehetőségek és a kormány támogatása cégek sokaságát késztetett a piaci belépésre. Ennek következtében az árak zuhanni kezdtek, a kormány pedig részben kihátrált, amikor azt jelezte, hogy a konszolidációt kész támogatni.
 
 
Forrás:
http://villanyszaklap.hu/