Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Íme a jövő autója: ezzel készül a Nissan az októberi Tokiói Autószalonra

2015-10-08

A Tokiói Autószalon közeledtével a Nissan is bemutatta új koncepcióautóját, ami igazából nem más, mint egy táblagép négy keréken.
 
“A Nissannak idehaza nagyot kell gurítania!” – valahogy így szólhatott a japán cég tervezőinek és fejlesztőinek kiadott utasítás. A jelek szerint úgy tűnik, a várakozásnak sikerült eleget tenniük, a Nissan Tokiói Autószalonra elkészített koncepcióautója ugyanis finoman szólva is japánosra sikeredett.
 
 
A Teatro for Dayz fantázianevet viselő mikroautón elsőre ránézésre nem látszik, de egy valóban forradalmi alkotás. Ez az első olyan autó, ami kifejezetten a digitális kor fiataljai számára készült – azoknak, akik életében meghatározó szerepet játszanak a közösségi oldalak.
 
 
Amikor a kocsival leparkoltak, a belsejébe szerelt LED-es kijelzőknek köszönhetően a komplett műszerfal egy hatalmas kijelzővé válik. Ebbe még egy digitális kamerát is beszereltek, ami lehetővé teszi, hogy minden egyes élményt azonnal megörökítsenek és megosszanak a benne utazók.
 
 
A hagyományos autókkal ellentétben a Nissan tanulmányautójában nincs fix műszerfal, vezetés közben a sofőr döntheti el, hogy mi szerepeljen ott, ahol normális esetben a sebességmérő, vagy a tank kijelzője látszódik. Vagyis ha épp zavarja őt a hűtővíz állapotát jelző ikon, azt azonnal eltüntetheti onnan.
 
 
A Teatro for Dayz természetesen elektromotorokat kapott, igaz, nem 100 százalékban csak az hajtja meg az autót. Az akkumulátora ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy a benne ülők feltöltsék okostelefonjukat és/vagy táblagépüket.
 
 
Mivel ez egyelőre csak egy tanulmányautó, így nem kell attól tartanunk, hogy néhány éven belül ellepik majd az utakat ezek a járművek, ám a további fejlesztéssel – például az önvezető mód beépítésével – komoly potenciál lehet benne a következő évtizedekben.
 
 
Az október végén nyiló Tokiói Autószalonra egy másik japán autógyár, a Mazda is gőzerővel készül – igaz, nagy tikok közepette. Ha a pletykák igazak, az RX-sorozat újraélesztését fogják bejelenteni.
 
 
Forrás:
hvg.hu