Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Itt a hideg? Így spórolj a télen

2013-12-01

A CNBC összeszedett egy rakás tippet, mellyel komoly pénzeket tudunk megtakarítani ingatlanunk fenntartási költségein. Ez télire egyáltalán nem jöhet rosszul.

Először is szigeteljük le a padlásteret, itt rengeteg hő tud feleslegesen távozni. Tömítsük le azokat a réseket, ahol esetleg bejöhet a hideg – a nyílászáróknál különösen –, illetve a garázsnál is nézzük meg, hogy ott is minden rendben van-e a szigeteléssel. Figyeljünk oda, hogy a háztartási eszközeink mennyi energiát fogyasztanak: ha nincs megfelelő pénzügyi forrásunk új, energiatakarékos eszközöket vásárolni, akkor ügyeljünk arra, hogy a már meglévőeket tartsuk karban, hogy rendesen működjenek. Érdemes arra is figyelni, hogy nem biztos, hogy percenként kell ellenőrizni a sütőben készülő hús állapotát: minden egyes ajtónyitáskor komolyan csökken a belső hőmérséklet, amire aztán a sütőt újra ki kell fűteni.

A fűtésre is érdemes odafigyelni, mivel sok esetben ez a tétel akár egy háztartás energiaszámlájának 60 százalékát is jelentheti. A modern kazánok sokkal nagyobb hatásfokkal működnek, mint a régebbiek, ám azt is érdemes számításba venni, hogy a radiátorokat, fűtési rendszereket is át kell nézetni, mivel ha nem működik jól a rendszer, akkor akár 20 százaléknyi meleg levegő, víz is elszökhet. A termosztátot is érdemes úgy beállítani, hogy amikor nem vagyunk otthon, akkor ne olyan hőfokra melegítsük a házat, mint amikor otthon tartózkodunk. Ahogy a nappalok egyre rövidebbek lesznek, egyre többet világítunk is otthonunkban, érdemes lehet elgondolkodni energiatakarékos fényforrások – például LED-es lámpák – beszerzésén (vagy napelemes rendszerek beszerelésén, ám ez egy költségesebb megoldás).

Vízfogyasztásunkat akár 50 százalékkal is csökkenthetjük, ha olyan szerelvényeket vásárolunk, melyek víztakarékosak, emellett pedig a bojlerünk, vízmelegítőnk csak akkor kapcsol be, amikor tényleg szükségünk van a meleg vízre, és nem állandóan működnek.

Érdemes házunkat kívülről is átvizsgálni a tél beköszönte előtt, például kitakarítani az esővízcsatornákat, mivel ha ezt nem tesszük meg, akkor a víz belefagyhat a csatornákba, ez pedig az olvadáskor okozhat gondot, vagy a jég súlya leszakíthatja az ereszt, ami akár további károkat is okozhat.

 

Forrás:

http://hvg.hu