Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Izzó, kompakt fénycső helyett LED – megéri?

2013-11-12

 

A hagyományos villanykörtékben izzó wolframszál világít, miközben a felhasznált energia nagyjából 95-98%-át hő termelésére fordítja fénykibocsátás helyett. A halogénlámpákban sem sokkal jobb a helyzet, bár itt az izzószálat körülvevő halogéngáz valamicskét javít a hatásfokon. A hagyományos körték helyére becsavarható kompakt fénycsövek már sokkal hatékonyabbak, azonos fényáram mellett negyedét-ötödét fogyasztják az izzók áramfelvételének. Viszont drágábbak is, a látványosan tekergő üvegcsövek pedig mérgező higanygőzt tartalmaznak – a kompakt csövek használati utasítása szerint törés esetén azonnal szellőztetni kell, a törmelék nem érhet a bőrhöz, porszívózni pedig tilos, nehogy szétkavarjuk a higanyt a levegőben. Hm.

És itt vannak a LED-ek. Az elektromos áram hatására fényt kibocsátó félvezetővel működő világítótestek egy izzónál 20-50-szer, egy kompakt fénycsőnél másfélszer-kétszer hosszabb ideig képesek működni, jól tűrik a gyakori ki-be kapcsolást, áramfelvételük pedig a hagyományos izzókénak tizede, a kompakt fénycsövekének fele. Csak hát viszonylag sokba kerülnek. De ez nem jelenti azt, hogy hosszú távon is drágábbak lennének!

Hogyan számolhatjuk ki, hogy mennyi idő alatt térül meg egy LED-es lámpa ára háztartásunkban? Nos, ehhez több paramétert is figyelembe kell venni: milyen izzót szeretnénk kiváltani, mennyit ég egy nap átlagosan az a világítótest, milyen fényerejű lámpát keresünk. Nézzük meg egy átlagos 60 wattos körte esetében, mely naponta 3 órát világít, hogyan alakulnak a számok!

Egy klasszikus 60 wattos izzó ára 130-140 forint, Egy jó minőségű, naná, hogy kínai, de megbízható importőrtől származó, 6 wattos, normál foglalatú, a hagyományos izzók színhőmérsékletén működő  LED-lámpa ára körülbelül 2500-3000 forint. (Az e-Bayről lehet olcsóbban is rendelni, persze egy ilyen vásárlás a távol-keletről egy kicsit ÁFA- és vámcsalás is. Meg hát hallottunk olyan vevőről, akinél fütyül-zúg az olcsó LED-lámpa, a garanciát pedig nehéz Kína felé egyénilegérvényesíteni; mindenkinek lelke rajta!) egy jó minőségű, de nem túl márkás, a 60 wattos körte kiváltására alkalmas 14 wattos kompakt fénycső ára 900 forint körül van.

(A piacon a fenti irányadó árak mellett óriási szórás tapasztalható mind árban, mint minőségben. E cikkben üzlettel is rendelkező, netes értékesítéssel is foglalkozó vállalkozások átlagos darabjainak számait vetjük össze.)

Napi három óra használat mellett a 60 wattos izzó havonta 5,4 kWh elektromos energiát használ fel, 50 forintjával ez 270 forint. A kompakt cső 63 forintba kerül havonta, a LED a klasszikus izzó tizedébe, 27 forintba.

Vagyis 243 forintot spórol nekünk a LED havonta, tehát a tizedik hónapban már be is hozza az árát. A kompakt csőhöz képest havi 36 forint a megtakarítás, a nagyjából 1800 forintos felár 50 hónap, jó négy év elteltével jön be. Vagy hamarabb, ha gyakran kapcsolgatjuk a villanyt: a fénycsövek nem nagyon szeretik a kattintgatást, a LED pedig érzéketlen rá.

Aki nem hiszi, számoljon utána, de ne wolframizzó fényénél! A hagyományos körte 2013-ban múzeumba való – ott se világítani, csak a vitrinbe.

 

forrás:

http://fn.hir24.hu/