Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

James Bond is megirigyelné: ez a kamera kisebb, mint a só egy szemcséje, és működik

2016-07-02

3D-nyomtatással készült az alábbi kis kamera, és ha beválik, komoly segítséget jelenthet majd az orvoslásban.

A Stuttgarti Egyetem kutatócsoportja által készített kamera kisebb, mint egy sószemcse, mindössze 0,12 mm széles, így akár egy fecskendőben is elfér.

Az ultrarövid lézerimpulzusokat használó 3D-nyomtatással készült képfelvevő tervezése és létrehozása állítólag csak néhány órát vett igénybe. Már egy lencsével is bravúrról lenne szó, ez a kamera azonban rögtön hármat is tartalmaz belőle. A kamera egyszerűen csatlakoztatható egy olyan optikai szálhoz, amelyik mindössze kétszer olyan vastag, mint az emberi hajszál.

Egy ilyen optikai szál a rajta lévő mikrokamerával lehetővé tenné az emberi test belsejének a mostaninál egyszerűbb és kevésbé fájdalmas vizsgálatát, segítve a diagnózis felállítását. Persze mivel nincs fény az emberi test belsejében, a kamerát egy ugyancsak parányi LED-del is kiegészítenék.

A kutatócsoport egyébként egy másik printelt verziót is csinált, hagyományos képérzékelőkkel – a méretek így is csekélyek maradtak. Egy ilyesfajta szerkezetet különböző célokra lehetne használni, például kémkameraként, robotok szemeként, okostelefonok 360 fokos kameráiként.

 

 

Forrás:

www.hvg.hu