Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Jelentősen drágul a földgáz

2014-09-08

Erőteljesen nő az európai spotpiaci gáz ára, de emelkednek azok a mediterrán piaci gázolaj- és fűtőolaj-jegyzések is, amelyekből a hosszú távú szerződés szerinti orosz gáz árképletét kalkulálják. Magyarország a spotpiaci és a képlet szerinti ár keverékén importál, így októbertől 50-60 dollárral többet fizethet a földgáz ezer köbméteréért az augusztusban még 300 dolláros árnál – írja a Világgazdaság.

Magyarországnak októbertől várhatóan 350-360 dollárt kell fizetnie az Oroszországból vásárolt gáz ezer köbméteréért. Az augusztusi ár csak 300 dollár körüli volt, a szeptemberi pedig 305-315 dollárosra várható. Az ok, hogy az importár egyik összetevője, az európai spotpiaci ár brutálisan erősödik, de nő a másik, a hosszú távú szerződés szerint érkező orosz gáz árképlete is.
 
 
A spotpiaci jegyzést a hazai szabályozás szerint 40 százalékos súllyal kell figyelembe venni az egyetemes szolgáltatás számára vásárolt gáz importárában, az orosz árképletet pedig 60 százalékig. A KPMG augusztus végi összefoglalója szerint július elején egy köbméter gáz a számunkra meghatározó hollandiai TTF gáztőzsdén még 0,15 euróba került, augusztus közepén már 0,17-0,18 euróba. A mostani, európai szabadpiaci árak ez utóbbinál már bő 30 százalékkal feljebb járnak, ami ezer köbméterenként 260 dolláros árat jelent, az októberi ár pedig 320 dollár fölé várható. (Ugyanez a tendencia a hazai gázkereskedők számára szintén fontos ausztriai gáztőzsdén.)
 
A drágulás egyik kiváltója a szezonalitás: közeleg a tél. A másik a földrész piacán megjelent extra kereslet. Bár az európai gáztárolók szokásosnál jóval nagyobb arányú töltése jellemzően a meglévő szerződések alapján történik, az Ukrajnának szánt mennyiség plusz igénynek számít a piacon. Az Ukrajnának szánt tételeket a kereskedők – legalábbis a térségünkben – lényegében csak orosz gázból tudják összeszedni, és információink szerint ez nem megy túl könnyen. Bár e mennyiség jóval kisebb annál, mint amennyit az orosz importtól elvágott keleti szomszédunk kész lenne átvenni, arra bőven elég, hogy az árakat felnyomja. „Most kezdik majd el a magyarországi felhasználók megfizetni az Ukrajnának történő eladások árát” – mutatott rá a lapnak egy gázkereskedő.
 
A hosszú távú szerződés szerint érkező orosz gázár várhatóan mintegy 35 dollárral, 375 dollár fölé emelkedik, mert felfelé tart az árképletében figyelembe vett, mediterrán piaci gázolaj és fűtőolaj tőzsdei jegyzése is. Ez utóbbiak emelkedésében szerepe lehet az ottani háborús helyzetnek.
 
Ám mivel ez a drágulás kisebb ütemű az európai spotpiacinál – ahol kereskedői várakozások szerint megfordul a kínálat és a kereslet aránya, ezért novemberre, decemberre további áremelkedés várható –, az év végére azonos szintre kerülhet a hazai importárat meghatározó két árösszetevő nagysága. A forintban számolt gázárat tovább emelheti a forintnak a dollárhoz viszonyított gyengülése is.
 
 
 
 
Forrás:
http://energiaoldal.hu/