Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Káposztát fog termeszteni az űrben a NASA

2014-04-16

Speciális kamrában termelik majd a káposztát a Nemzetközi Űrállomás űrhajósainak, a napfényt LED-ekkel helyettesítik.

Piros, kék és zöld LED-ek fénye segíti majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) termelt káposzták növekedését abban a kamrában, amelyiket kifejezetten a zéró gravitációs környezet ellensúlyozására fejlesztettek ki a NASA szakemberei. A légpárnás kamra – a növények fejlődésével – 29x37 centisre képes felfújni magát, ezzel pedig az eddigi legnagyobb növénytermesztésre alkalmas eszköz lesz az űrben.

 

Fotó:

 

A VEGGIE névre hallgató űrbéli zöldségtermesztési projektet az eredeti tervek szerint tavaly indította volna el a NASA, de a teljesen biztonságos működés érdekében többször el kellett halasztani a startot. Az űrhivatal reményei szerint a speciális kamra más növények termesztésére is bevethető lesz, az élelemforrás biztosítása mellett pedig a hobbi céllal kertészkedni vágyó űrhajósokat is kiszolgálhatja.

 

Egy 28 napos káposzta, ami a kamrában növekedett, de még a Földön

Fotó:

 

A növénytermesztő kamrát, összesen 2 tonnányi szállítmánnyal együtt, a SpaceX Dragon teherűrhajóval juttatják el az űrállomásra. A folyamatot előbb az ISS egyik számítógépének meghibásodása látszott késleltetni, majd miután mégis a Dragon indítása mellett döntöttek, szivárgó hélium miatt kellett péntekre halasztani annak startját.

 

 

Forrás:

http://hvg.hu/