Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Karácsony után jöhet a BBC kütyüje, amivel betolnák a munkaerőpiacot

2015-09-26

A szűk egy hónap helyett még legalább negyed évet kell várniuk a brit oktatóknak és gyerekeknek arra, hogy használatba vehessék az informatikai szakemberhiány leküzdését segítő eszközt.

Július közepén nyerte el végső formáját az az eszköz, amit az Egyesült Királyságban működő közmédia fejlesztett a 11-12 éves gyerekek számára. A BBC a Micro:bit segítségével oldaná meg a hosszú távon jelentkező, az Egyesült Királyság mellett Magyarországot is érintő informatikai szakemberhiányt, a startra azonban még várni kell. Bár a kütyü tervei időre elkészültek, a tesztek során probléma adódott az áramellátással, így október helyett karácsony után debütálhat az eszköz – adta hírül a BBC. Mindez körülbelül egymillió darab eszközt jelent.

 

Fotó:

 

A Micro:bit tulajdonképpen egy miniatűr számítógép, épp olyan, mint a széles körben is ismert és elterjedt Rapsberry Pi. A készüléken 25 LED-et helyeztek el a fejlesztők, amik üzenetközvetítésre és játékok készítésére is alkalmasak, emellett két programozó gomb, egy gyorsulásmérőt és egy beépített iránytű is került rá. A kütyü Bluetooth-on keresztüli kommunikációra is képes, a szélén elhelyezett I/O gyűrűknek köszönhetően több érzékelőt is csatlakoztathatunk hozzá.

A BBC Make It Digital projektje a fiatalokat szeretné az informatikai pálya felé terelni, a felmérések szerint ugyanis 2020-ig mintegy 1,4 millió ilyen végzettségű szakemberre lesz szükség csak Nagy Britanniában. Mindeközben Magyarországon "számos közérdekű terv" dübörög.

 

Forrás:

http://hvg.hu