Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Kérdés, lesz-e bármi az ingyen wifi ígéretéből

2016-09-14

 

Irreális lehet Jean-Claude Juncker bejelentése az ingyenes vezeték nélküli internetről.

Azt javasoljuk, hogy az Európai Unió valamennyi városában, az azok lakói számára fontos központokban épüljön ki ingyenes wifi-hálózat 2020-ig – mondta szerdai beszédében az Európai Bizottság (EB) elnöke. Az EUobserver szerint irreális az elképzelés. A lap által megszólaltatott brüsszeli szakértők szerint Juncker szavai „meglehetősen ambiciózusak”, „jó kérdés”, hogyan lehet őket véghezvinni.

Az Eurostat adatai szerint az unióban összesen 129 ezer önkormányzat működik – 119 ezer, az Egyesült Királyságban találhatók nélkül. Valamennyiben nyilvános wifi-hálózatot kiépíteni óriási feladat. Kérdés például, hogyan képzeli el a bizottság a kivitelezést, hiszen nincs jogosultsága előírni ilyesmit a helyhatóságoknak.

A szerdán bejelentett, Wifi4EU elnevezésű projekt keretében díjmentesen használható vezeték nélküli hozzáférési pontokat létesítenek az EU-állampolgárok számára parkokban, tereken, könyvtárakban és középületekben. A nyilvános hotspotok kialakítására az EB 2019-ig 120 millió eurót fordít – olvasható a testület honlapján. Vagyis egy településre mintegy 1000 eurónyi támogatás jutna.

Ez nem nagy összeg, végigpillantva az EUobserver által összegyűjtött példákon. Annak a 2006-os tervnek, amely szerint teleszórták volna hotspotokkal Prágát, öt év alatt 12,2 millió eurós költséget becsültek. A finnországi Oulu 2,5 millió eurót költött egy hasonló projektre két és fél év alatt.

A pénzt persze nem így tervezik elosztani: földrajzilag súlyoznak majd, és az elképzelések szerint azoknak a települések – a tervek szerint 6-8 ezernek – jut majd belőle, amelyek gyorsan jelentkeznek a megvalósításra.

A lap emlékeztet: Dublin egy spanyol céggel kötött szerződést ingyen wifi biztosítására, amely 2014-ben csődbe ment, de a megállapodás értelmében egészen 2015 májusáig elérhetővé tette a hálózatot. Azóta a városban nincs térítésmentes vezeték nélküli internetszolgáltatás. Igaz, dolgoznak azon, hogy legyen.

Azt is felveti kérdésként a cikk, hogy érdemes-e egyáltalán beruházni az ingyen wifibe, amikor egyre több mobilszolgáltató kínál az átlagos felhasználóknak nagyon is megfelelő csomagokat. S egyáltalán: nem lesz-e 2020-ra meghaladott technológia a vezeték nélküli internet?

Juncker szavai mögött egyelőre nincsen semmilyen törvényileg meghatározott cél. Csak olyan dokumentum létezik, amely céldátumként 2025-öt jelöli meg, amikorra az olyan nyilvános helyeken mint a közintézmények, könyvtárak és kórházak, elérhető lesz a nagy sebességű internetkapcsolat.

 

 

Forrás: 

www.hvg.hu