Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Kész az első okosbringa

2014-05-08

A kanadai Vanhawks Valour elkészítette az első okosbringát, írja a deezen.com. A kerékpár bluetoothon csatlakozik az okostelefonhoz (iPhone-hoz és Androidhoz egyaránt), és szinten mindenről információkat gyűjt. Főleg városi bringázáshoz tervezték. 
 
 
GPS-szel összekötve útirányt mutat, a kormányba épített kis ledek jelzik, hogy merre érdemes tartani. Rezeg, ha forgalmas útszakasz, útlezárás következik, vagy ha óvatosan kell haladni. De akkor is rezeg, ha a holttérbe kerül egy autó vagy egy gyalogos, és balesetveszélyes helyzetbe kerülünk. Környezetünkről a szénszálas vázba épített szenzorok gyűjtenek információkat.
 
Az útminőséget is érzékeli: jelez, ha kátyús út közeleg. Megjegyzi, és egy Google Térképre tölti fel  az adatokat, hogy a többi bringás is lássa, merre nem érdemes tekerni. A következő útvonaltervezésnél figyelmeztet, ha kátyús utakon kell áthaladni.
 
Valós időben mutatja a legfontosabb teljesítményadatokat (sebesség, idő) és az elégetett kalóriákat. A rendszer töltését a kerékbe integrált dinamó biztosítja, egy óra alatt teljesen feltölti a bringát. Ha az okostelefon lemerül, akkor a navigáció már nem működik, de a bicikli továbbra is tartja az előre megadott irányt, és a kalóriaszámláló is ketyeg tovább.
 
 
Az okosbringák egymással is kapcsolatot tartanak. Ha ellopnak egyet, jelet küldenek az összes többi Valour biciklinek, és egy térképen láthatóvá válik, hogy merre halad a tolvaj. 
 
A sorozatgyártás beindításához közösségi finanszírozású Kickstarter projekt keretében gyűjt pénzt a tervezőcsapat. 
 
 
Forrás:
http://index.hu/