Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Kidobott akkumulátorokkal világítanának a szegény országokban

2014-12-19

 
A noteszgépek kidobott akkumulátorait használnák fel LED-világításra az áramot nélkülözőknél.

Egy érdekes projekt részletes leírása látott napvilágot, amelynek fő célja az áramot eddig nélkülöző milliók bekapcsolása a modern világba, életük jelentős mértékben történő megkönnyítése. Az IBM Research India szakemberei szerint számos kidobott akkumulátor cellái szolgálhatnak áramforrásként a rendkívül szegény régiókban, ahol eddig problémát jelentett az áram teljes hiánya. 

A mérnökök becslése szerint a fejlett világban évente mintegy 50 millió akkumulátort dobnak ki, miután azok szinte teljesen használhatatlanná, feleslegessé váltak a korosodó noteszgépekben. Ma már szinte mindenki számára ismert a jelenség, miszerint néhány év elteltével a lítium-ion akkumulátorok rendkívül rövid, avagy semmilyen üzemidőt nem biztosítanak a hálózatról lehúzva, vagyis a noteszgépek és laptopok gyakorlatilag asztali gépekké válnak, pontosabban akkumulátor-cserére szorulnak. Ezen kidobott akkumulátorok 70 százaléka azonban tartalmaz még használható cellákat, vagyis a kukázott példányok felbontásával, és a jónak minősülő cellák kombinálásával olyan energiaforrásokat hozhatunk létre, amelyek a felemelkedő régiókban akár egy évig is LED-világítást biztosíthatnak, már amennyiben azokat naponta 4 órán keresztül vesszük csak igénybe. 
 
  

Hasonló projektek természetesen eddig is léteztek, több ötlet is született nappanelek és újratölthető akkumulátorok kombinálására, amelyek kényelmes és egyszerű úton szolgáltatnak áramot ezen régiókban. A kidobott akkumulátorok celláinak kombinálásával azonban jelentős mértékben leszoríthatjuk a költségeket, ezzel szinte ingyen biztosíthatunk áramot India és a környező országok elmaradt vidékein, ahol az áram hiánya megnehezíti a helyiek életét. Ezen kombinált cellákat a túlmelegedést megelőző áramkörökkel és megfelelő csatlakozóval látták el, az első példányokat pedig Bengaluru nyomornegyedeiben élő embereknek osztották ki, akik három hónap után is örültek azoknak – bár olyan vezetékeket kérnek, amelyek jobban ellenállnak a patkányoknak, emellett pedig a nagyobb fényerőt sem utasítanák vissza. 

Egyedül Indiában mintegy 400 millió ember nélkülözi az áramszolgáltatást, a program elsősorban rajtuk segíthet. Az IBM a maga részéről nem tekinti üzletnek a projektet, szerintük ez akár szélesebb körben is ingyenes ajánlatként jelenhet meg.
 
 
Forrás:
http://sg.hu/