Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Környezettudatos építészettel elkerülhető lenne a paksi atomcsapda

2014-11-03

A meglévő épületállomány Magyarország jelentős vagyonát képezi, annak fenntartható és az energiahatékonysághoz jelentősen hozzájáruló fejlesztése kiemelt feladat kell, hogy legyen a jövőben. A HuGBC állásfoglalása a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tervezetéhez.
 
A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia alapozza meg, hogy a következő évtizedekben mi történik és mennyire hatékonyan tud az épített környezet és annak használata hozzájárulni a országos primerenergia-felhasználás és károsanyag-kibocsájtás csökkentéséhez.
 
Ma az épületek részaránya az elsőben közelítően 40% (fűtés, hűtés és használati meleg víz), a másodikban közel 30%, a legnagyobb megtakarítási lehetőséget képviselve. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) rendkívül fontosnak tartja a stratégia elkészültét és szorgalmazza annak mihamarabbi elfogadását. A szervezet a kezdeményezés jelentőségét elismerve Beleznay Éva elnökségi tag vezetésével állásfoglalást készített, amely többek között rámutat: a megtakarítási célok felosztásnál a HuGBC egyetért azzal, hogy a legnagyobb mértékű energiamegtakarítás a meglévő lakó- és középület-állomány energetikai felújításával érhető el, de a típusonkénti megosztást nem tartja megfelelőnek. 

A családi házas és a városrehabilitációs területek társasházas lakásállomány felújításában több évtizedes hátralék halmozódott fel, így azok kezelése nem halasztható. Továbbá hangsúlyozza, hogy a lakossági tudatosítás akciók, a települések és vállalkozások célértékekhez való hozzájárulása alulértékelt. A dokumentum szerzői azt is hangsúlyozzák, hogy kritikus kérdés az energiapolitikai és a fenntarthatóság irányú ágazati stratégiák, koncepcionális tervdokumentumok célrendszerének összehangolása. Egyesületünk fontosnak tartja egy minimális környezettudatos építési szempontrendszer bevezetését, és annak alkalmazását a közbeszerzések és közberuházások lebonyolításánál.
 
A teljes vélemény itt olvasható. Vagy itt: HuGBC vélemény a Nemzeti épületenergetikai Stratégia tervről (338 KB pdf.)
 
 
Forrás:
http://greenfo.hu/