Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Korszerűsítik Kecskemét közvilágítását

2013-11-12

Közel 840 millió forintból mintegy 5500 lámpatestet cserélnek LED-es fényforrásokra Kecskeméten, a fejlesztéssel járó jelentős energiamegtakarítás mellett a közvilágítás fényereje is megduplázódik az érintett utcákban – közölte a polgármester. Zombor Gábor tájékoztatása szerint egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően Kecskemét önkormányzata 839 millió 800 ezer forintból 5456 lámpatestet cserélhet korszerű LED-es fényforrásra.

A Környezet és Energia Operatív Program keretéből kapott EU-forrás a bekerülési költség 85 százalékát fedezi, a munkák többi részét önerőből finanszírozza a város – tette hozzá, jelezve: a pályázati kiírás hálózatfejlesztésre nem, csak az 5 évnél régebbi lámpatestek cseréjére nyújt lehetőséget.

A Kecskemét közigazgatási területén lévő 11 909 darab lámpatestnek így két ütemben közel a felét korszerűsítik: az első körben 3056 darabot 351 millió forint, míg a második ütemben további 2402 darabot mintegy 489 forint támogatással. Zombor Gábor hangsúlyozta: a korszerűsítéssel elért megtakarítás összegét terveik szerint a közvilágítás további modernizálására fordítják.

A várhatóan 2014-ben kezdődő kivitelezés szinte a város teljes egészét érinti majd. A beépített teljesítmény átlagosan majdnem 50 százalékkal lesz kevesebb, míg az alacsonyabb fogyasztású LED-es fényforrásokkal a teljes lámpaállományra vetített energiafogyasztás 25 százaléka takarítható meg. Ezzel párhuzamosan a szolgáltatónak fizetendő rendszerhasználati díjak és a közvilágítás elosztási díjak is hasonló mértékben csökkennek – mondta Nagypál Sándor beruházásokért felelős alpolgármester, aki szerint az új rendszer üzemeltetése is olcsóbb lesz az eddiginél.

Kiemelte: éves szinten 88 millió forintot meghaladó megtakarításra számítanak a projekt befejezése után, miközben a LED-ek fényereje több mint duplája lesz a jelenleg használt fényforrásokénak. Az új lámpák közvetlenül az úttest és járda felületét világítják meg, így a fényszennyezés sem zavarja majd a lakókat.

A helyettes vezető közölte: az önkormányzat tervei között szerepel a korszerűsítés során leszerelt, saját tulajdonú, még jó műszaki állapotban lévő világítótestek kihelyezése a gyengén ellátott területekre.
 
forrás:
http://orientpress.hu/