Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Közösségi energiával az energiafüggetlenség felé

2014-10-27

 
A közösségi energiás kezdeményezésekben – melyek magukat látják el energiatakarékossági beruházásokkal vagy megújuló energiával – benne rejlik jelenlegi energia-rendszerünk megváltoztatásának lehetősége, a valódi energiabiztonság és energiafüggetlenség. A nemzetközi és hazai példák azt mutatják, hogy a közösségi energiára van igény, nagyobb hazai elterjedéséhez viszont támogató politikára van szükség – hívta fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-magyarországi Zöld Kör.

A Magyar Természetvédők Szövetsége célja, hogy szakmai javaslatokkal és érdekérvényesítéssel segítse elő a közösségi energia kezdeményezések számára kedvezőbb jogi és pénzügyi környezetet. Tagszervezeteikkel együttműködve arra ösztönözik a lakosságot, a közösségeket és az önkormányzatokat, hogy kapcsolódjanak be már működő kezdeményezésekbe vagy indítsanak újakat.
 
 
“Az eddig gyűjtött példák tanulsága szerint, itthon akkor tud beindulni ilyen közösségi energia projekt, ha a helyi önkormányzat koordinátor szerepet vállal benne, és az érintett lakossággal, civil szervezetekkel egyeztetve közösen tervezi és valósítja meg a projektet, jellemzően Uniós forrás támogatásával. A projekt fenntartásához pedig előny, ha jogilag szervezett formában működtetik, pl. projekt konzorcium vagy szövetkezeti forma. Sok kezdeményezés jelezte felénk, hogy számos jogi és pénzügyi akadályba ütköztek menet közben, ezek tanulságait beépítettük a jogi-pénzügyi javaslatainkba és tájékoztatjuk róluk a döntéshozókat.” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programvezetője.
 
„Bár az operatív programok végső változatai még nem készültek el, a jelenlegi tervek alapján a 2014-2020-as időszakban lesz lehetőség közösségi energia programok megvalósítására uniós forrásokból. Fontos, hogy ennek ne csak a pénzügyi lehetősége legyen meg, hanem az igény, összefogás és a tudás is arra, hogy a helyi közösségek fenntartható módon szervezzék meg saját energiaellátásukat.” – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.
 
Az önkormányzatok az elmúlt években számos energiahatékonysági és megújuló energia beruházást hajtottak végre – például iskolák, óvodák szigetelése, napelemek elhelyezése – elsősorban uniós forrásból. Legtöbbször azért, mert erre volt lehetőségük pályázni. A közösségi energia beruházások első lépése lehet, hogy ilyen esetekben is legalább a megvalósításba nagyobb mértékben vonják be a lakosságot, hogy a beruházás pozitív hatásairól értesüljenek, és az itt felhalmozott tapasztalatokat ők is hasznosíthassák.
 
A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei jelenleg is gyűjtik a hazai közösségi energia kezdeményezéseket és felhívást tettek közzé, melynek célja, hogy közösen népszerűsítsük a hazai közösségi energiás beruházások megvalósítását.
 
 
 
Forrás:
http://energiaoldal.hu