Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

LED - WLAN hibrid adatátvitel

2015-04-26

Az egyszerre fényt és rádióhullámokat használó hálózat stabil marad nagy leterheltség esetén is. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amely az adattovábbításhoz a LED-eket egy a WLAN-nal közös hibrid konfigurációban is felhasználja. A WiFO nevű új megoldás különösen azokban a vezeték nélküli hálózatokban lehet hasznos, amelyekhez sok eszköz csatlakozik. Az adatráták akár tízszer hatékonyabbak is lehetnek.
 
A WLAN-technológia segítségével elméletileg több mint 100 Mbps-os adatátviteli sebesség érhető el, de a leterhelt hálózatokban a valódi sebesség gyakran ennél sokkal kevesebb, van, hogy csupán 5-10 Mbps vagy még annyi sem. Az új LED-technológia ezen változtathat és lehetővé teheti az 50-100 Mbps-os sebességgel való internetezést. Mindez nem csupán a videostream-szolgáltatások esetében jelent jobb felhasználói élményt.
 

Thinh Nguyen, az Oregoni Állami Egyetem elektrotechnikai és informatikai professzora kijelentette, hogy az új rendszernek két nagy előnye van. Az egyik az, hogy olcsó alkatrészekből épül fel, míg a másik, hogy beilleszthető a meglévő WLAN-hálózatokba. Az aktuális WiFO-prototípus tetőre szerelt LED-eket használ, amelyek a látható fénytartományon kívül dolgoznak. A LED-adatok fogadásához olyan kis méretű fotodiódákra van szükség, amelyek kevesebb, mint egy dollárba kerülnek. A jövőben a laptopok, a táblagépek és más eszközök következő generációjába lehetséges lenne közvetlenül beépíteni ezeket a diódákat, éppúgy, mint a WLAN-chipeket, emellett lehetőség nyílna a különböző készülékek WiFO-kompatibilissá tételére is.

Nguyen szerint a WiFO-rendszert könnyen értékesíthető termékké lehetne tenni. Jelenleg egy olyan céget keresnek, amelyet érdekel a technológia továbbfejlesztése és a licencelése. A fejlesztőcsapat olyan partnert keres, akinek a segítségével a technológia mielőbb megjelenhet a piacon.
 
 
Forrás:
http://sg.hu/