Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

LED-ek mondják meg a mobilnak, hogy hol van a vécépapír

2015-05-29

Az okostelefonunk meg tudja mondani, hogy a gigantikus áruházakban mit hol találunk. Azzal a nagyszerű megoldással álltak elő kutatók, hogy a navigációhoz szükséges információkat belekódolják a boltokban használt LED-ek látható fényébe. 
 
A megoldás némi plusz kiadással jár, mert minden egyes LED-et fel kell szerelni egy kommunikációs modullal (ezt visible light communication, VLC néven érdemes keresni). A szintén bolti navigációra szánt bluetooth jeladókkal szemben a VLC-nek van egy igen előnyös tulajdonsága: egyébként is kell világítani a boltokban. Bluetooth jelekre azonban semmi szükségünk sincs, és ha azokat fogadni akarjuk, akkor ezt előbb be kell kapcsolni a hálózati beállításoknál.
 
A VLC esetében a bolti navigációs app a telefon előlapi kameráját használja, amihez a hozzáférést nem kell engedélyezni, ezt megteszi az alkalmazás helyettünk. A VLC-app az érzékelt fény alapján megmondja, hogy hol vagyunk, és útvonalakat tud javasolni a bevásárlólistánkon lévő termékekhez.
 
A francia Carrefour áruházlánc már kísérletezik a megoldással, és azt állítja, hogy a Lillében lévő óriási boltjában felére tudta csökkenteni az energiaszámlát a LED-ek bevezetésével.
 
 
Forrás:
http://index.hu/