Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

LED-ekkel rehabilitálják a lillafüredi Szent István-barlangot!

2014-02-26

A lámpák cseréjével akadályozzák meg a cseppköveket károsító barlangi lámpaflóra terjedését a lillafüredi Szent István-barlangban. A Bükki Nemzeti Park csaknem 170 millió forintot nyert pályázaton. A pénzből két másik barlang rehabilitációjára is jut.

A Szent István-barlang világítási rendszerét 1988-89-ben építették ki. Az elmúlt 25 évben a lámpatestek elavultak, ráadásul sok hőt termelnek, így a hősugárzással együtt járó fénykibocsátás miatt a fényforrások körül, valamint a megvilágított részeken zöld moha- és algaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki.

A mohaszőnyeg nemcsak csúnya, de fizikailag is károsítja a képződményeket. A célirányos vizsgálatok és a korábbi, hasonló célú beruházások igazolták, hogy a speciális LED-es megvilágítás képes a lámpaflóra elterjedését megakadályozni, miközben az energiafogyasztása a korábbi töredéke lesz. A mohát és algát vegyszerrel szedik majd le a cseppkövekről.

A fokozottan védett Szent István-barlang mellett a Kiskőháti-zsomboly és a megkülönböztetetten védett Soltész-kerti-mésztufabarlang védelméről is gondoskodnak 2015 februárjáig.

 

Forrás:

http://hvg.hu