Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

LED-es halászhálók segíthetik a tengeri teknősöket

2016-03-24

 

Az Exeteri Egyetem kutatói szerint a halászhálók megvilágításával költséghatékonyan csökkenthető a tengeri teknősök szükségtelen pusztulásának aránya.

A brit kutatócsapat tanulmányában feltárta, hogy a zöld színű fénykibocsátó diódákkal (LED) ellátott eresztőhálók egy kisebb halászflottánál, mintegy 64 százalékkal csökkentette a hálókba gabalyodó teknősök arányát, miközben a célzott halfajokét nem.

A perui Sechura-öbölben kivitelezett innovatív tanulmányt a Marine Ecology Progress Series folyóirat közölte. Ez az első alkalom, hogy fénytechnológiát tesztelnek élesben a halászati iparban. Az egyenként 2 dollárba kerülő LED-lámpákkal a kutatás eredményei szerint egy teknős életének megmentése 34 dollárt kóstál, ami nagyobb léptékű kihelyezés esetén még tovább csökkenthető.

A perui part menti vizekben több tengeriteknős-faj állománya táplálkozik, többek között közönséges levesteknősé, olajzöld fattyúteknősé, közönséges cserepesteknősé, álcserepesteknősé és kérgesteknősé. Peru eresztőhálós flottája a konzervatív becslések szerint mintegy 100 ezer kilométernyi hálót helyez ki évente, ami több ezer teknős járulékos elejtéséhez, és pusztulásához vezethet.

A kutatók 114 hálópárt használtak, ezek hossza általában 500 méter. A pár egyik felét LED-ekkel világították meg 10 méterenként, a lebegő horogsorok mentén. A másik fele szolgált kontrollhálóként, nem világították meg. A kontrollhálókba 125 levesteknős gabalyodott bele, míg a megvilágítottakba csak 62. A célzott zsákmány, a hegedűrája arányát nem érintette a világítás.

A csapat most nagyobb halászflottákkal és különféle színű lámpákkal dolgozik, hogy kiderítse, az eredmények megismételhetőek- és alkalmazhatóak-e a kritikusan veszélyeztetett fajoknál.

A szerzők szerint eredményeik abból a szempontból is izgalmasak, hogy a LED-ek a teknősök járulékos kifogását érintően az egyik opciót nyújtják az alig maroknyiból.

Világszerte több ezer veszélyeztetett teknős végzi életét eresztőhálókban, a kutatók ezért reménykednek benne, hogy tanulmányuk segédkezet nyújthat a helyzet megoldásában.

 

 

Forrás:

http://www.hirado.hu/