Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

LED-es közvilágítást építenek ki Balatonfüreden

2014-04-16

Uniós pályázati támogatással modernizálják a város közvilágítási hálózatát. A korszerűsítés révén egy energiatakarékos, alacsony üzemeltetési költségű és egyben környezetkímélő LED fényforrású rendszer váltja fel az elavult hálózatot.

Az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg a város közvilágításának felújítása. Erre 247,1 millió forintot nyert pályázaton a város, 85 százalékos támogatással. Az önkormányzat közleménye szerint Balatonfüred közvilágításának üzemeltetése évről-évre egyre nagyobb terhet jelentett a városnak, ráadásul a hálózat egy része műszakilag elavult, ezért az önkormányzat korszerűsítési illetve energiahatékonysági tervet készíttetett a közvilágítási rendszer fejlesztésére.

 


A beruházás révén megújul a település közvilágításának jelentős része, a rendszer közel kétharmadát lecserélik, 1325 darab új, modern, energiatakarékos lámpatestet helyeznek ki az utakra illetve parkokba. A LED fényforrással üzemelő lámpák energiafogyasztása jóval kedvezőbb a fénycsöves lámpákénál, a korszerűsítésnek köszönhetően közel felére csökken majd a város energia fogyasztása. Ez jelentős tétel, éves szinten mintegy 16 millió forint megtakarítást jelent a város számára. A hálózat fejlesztése nemcsak az energiafogyasztás, és az ezzel összefüggő üvegház hatású gázok kibocsátásának mértékét csökkenti, de a rendszer üzemeltetése is kedvezőbb lesz, mivel a LED-es lámpák élettartama jóval hosszabb és működésük is megbízhatóbb.

A közvilágítási hálózatot a településrészekhez illetve az eltérő forgalmat lebonyolító utakhoz alkalmazkodva különböző teljesítményű, ám minden esetben modern és energiatakarékos lámpatestekre cserélik le. A korszerűsítés egy ütemben valósul meg, májusra befejeződik a teljes beruházás. Az elöregedett, részben nagynyomású nátrium lámpás, részben kompakt fénycsöves hálózat ma már elavultnak számít, sőt a külterületi részeken még higanylámpás fényforrások is üzemelnek, ideje volt tehát a rendszer fejlesztésének. A város kiemelt, Balaton-parti részét nem érinti a beruházás, hiszen ott néhány éve a településfejlesztés részeként kicserélték a lámpákat, igényes kivitelű, halogén lámpatestekre.

 

Forrás:

http://sg.hu/