Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Biztonságosabbá teszik a GYSEV vasúti átjáróit

2013-08-28

 

Vasútvonalainak kéttucatnyi közúti átkelőjén javította a közlekedésbiztonságot sorompó felszerelésével vagy a jelzőfény izzójának LED-esre cserélésével a GYSEV. A fejlesztést nemsokára folytatják.

 

 

A 22 helyen beépített új, LED-es fények jobban láthatóak és kevesebb áramot fogyasztanak, emellett nyolc helyen a meglevő fénysorompókat a fél úttestet elzáró csapórudakkal egészítették ki. Három kiemelten fontos helyen - a 86-os főúton Répcelaknál, a szombathelyi elkerülő út két pontján - bekamerázták az átjárókat.

A 982 milliós projekt második szakaszában diagnosztikai eszközöket szerelnek fel a vasútvonalakon - hangzott el a társaság szerdai sajtótájékoztatóján Sopronban.

Ezek feladata az lesz, hogy a távolból is ellenőrizhető legyen a szerelvények tömege, a tengelyek terhelése, a rakomány esetleges megcsúszása, vagy az úgynevezett hőnfutás, ami akkor következik be, amikor a szoruló fékek, vagy valamilyen deformáció miatt a forgó alkatrészek felhevülnek, és balesetveszélyessé válnak. Ilyenkor akár távvezérléssel meg is állíthatják a szerelvényt – közölték.

Kövesdi Szilárd vezérigazgató azt mondta, hogy közúti-vasúti kereszteződéseik a legbiztonságosabbak közé tartoznak Európában.

Ugyanakkor tavaly nyolc, idén eddig pedig három ember halt ilyen kereszteződésekben, ezért újabb fejlesztést készítenek elő, amely a mostanival majdnem azonos értékű lesz – tette hozzá.

 

forrás:

http://www.hvg.hu/