Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

LED-izzók az Esterházy-kastély barokk termeiben

2013-07-19

LED-izzók emelik a fertődi Esterházy-kastély barokk termeinek fényét. Az új világítási technológiára való átállás jelentősen lecsökkenti a kastély energiafelhasználását és az ehhez kapcsolódó költségeket. A lépés ugyanakkor a látogatás élményére is pozitív hatással van illetve a rendkívül értékes műalkotásokat is megvédi.

Évi 80 ezer látogatójával a fertődi Esterházy-kastély Európa egyik legnagyobb és legszebb barokk épülete. Egy átfogó felújításnak köszönhetően az  Esterházy Fényes Miklós által a tizennyolcadik században építtetett ikonikus kastély újra régi fényében ragyog.

Az újjáépítés során a tavalyi évben a világításra helyeződött a hangsúly, mikor a kastély vezetősége úgy döntött, hogy az épületben található hagyományos és halogén izzókat a Verbatim modern LED-izzóira cserélik. A projekt meglehetősen ambiciózus tekintve, hogy a kastélyban 126 szoba és terem található, amelyek közül többet hatalmas és gyönyörű kristálycsillárok világítanak meg.

A   világítás megújítása sikeresen megtörtént a kastély 20 kiállítótermében, 12 lakosztályában és az azokat összekötő folyosókon és hallokban. Érdemes megemlíteni, hogy Verbatim LED-fényforrások biztosítják a világítást a hercegi és a hercegnéi lakosztályban és a zeneteremben is, ahol a híres osztrák zeneszerző Joseph Haydn először mutatta be számos klasszikus zeneművét.

Egyedül a kristálycsillárokban történő izzócsere folyamán 1250 hagyományos fényforrást cseréltek le LED-ekre, emellett 200 cseppizzót és számos szpotlámpát is kicseréltek a projekt folyamán. A korábbi izzókhoz képest a 3,7 wattos LED ötödakkora energiafelhasználás mellett mintegy 90 lumenes fényerőt biztosít. Nem kevésbé fontos, hogy ezek az izzók harmincszor annyi ideig, akár 30 000 óráig képesek világítani, ami a csereköltségeket is drámaian csökkenti. A magas szintű energiahatékonyság és a hosszú élettartam mellett az új izzók fényereje állítható, több világítási szöggel is kaphatóak és 2700K és 3000K közötti meleg fehér fényt biztosítanak.

A világítás rendkívül komoly szerepet játszik, ha a látogatók komfortérzetéről és elégedettségéről van szó. Egy élvezhetőbb és komfortosabb kiállítótér növelheti a látogatás idejét, a helyszínen elköltött pénz összegét, az újralátogatások számát és jó hírét kelti a helynek. Bár a LED-re való átállás elsőre nem mindig tűnik fel, néhány helyiségben sokkal puhább, kellemesebb megvilágítást kapunk.

Külön figyelmet szenteltek a csere során kastély ovális alapterületű kápolnájának, amelynek falán egyedi falidíszek és gyönyörű freskók találhatóak. A Verbatim LED izzóknak köszönhetően az érzékeny műalkotásokat sem infravörös, sem UV-sugárzás nem éri, fényük pedig egyenletesen oszlik el azokon, a lehető legjobbá téve megtekintés élményét.

Eszterháza vezetősége elégedett a Verbatim LED-es világításra való átállással.  „A  világítás  modernizálásának köszönhetően jelentős összeget takarítunk meg éves szinten, amit a kastély fenntartására és látogatóknak nyújtott szolgáltatások fejlesztésekre fordíthatunk. Jó érzés tudni, hogy a barokk  termek  jelentősen kisebb szénlábnyom mellett is ugyanúgy ragyognak mint eddig  bármikor,” kommentálta az eseményt Dobó Ágota, elnökhelyettes, az Eszterháza projekt vezetője.

"Komoly megtiszteltetés és kihívás volt, hogy egy ilyen jelentős történelemmel rendelkező helyszín számára biztosíthattunk energiatakarékos és hatékony világítási megoldást,”  nyilatkozta Jeannine Chrobak-Kando a Verbatim EUMEA LED-üzletágért felelős üzletfejlesztési vezetője. 

„A Verbatim újra beb

izonyította, hogy nagy teljesítményű és megbízható világítási megoldásai a legjobbak ilyen magas presztízsű helyek számára, mint az Esterházy-kastély. Ebben bárki teljesen biztos lehet, köszönhetően anyavállalatunk a Mitsubishi Chemical szakmai hátterének, amelyet 50 év tapasztalata alapoz meg a világítástechnika területén.”

 

forrás:

httP://www.lakaskultura.hu