Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

LED-képernyők helyettesíthetik az ablakokat a repülőkön

2014-11-25

Ma még a felhők fölött repülünk, ám nem kizárt, hogy akár tíz éven belül az ablak nélküli repülőknek köszönhetően a felhők „beúszhatnak” a gép kabinjába.
 
A tervek szerint a repülőgépek belsejét LED-képernyők borítanák, amelyekre a gép külsejére szerelt kamerák képét vetítenék. A teljes panoráma ötletének nem mindenki örül, sokan tartanak attól, hogy ilyen világosban az utasok nem tudnak majd pihenni a repülés alatt, a tériszonyban szenvedők pedig egész úton szoronghatnak.

A Kossuth Rádió Közelről című műsora Hamvai Gyulát, a világ egyik nagy amerikai repülőgépgyártójának a magyarországi képviselőjét, aktív pilótát kérdezte az ötletről, aki szerint mindez nem futurisztikus elképzelés. Ha nem is néhány éven belül, de az ötlet megvalósítható.

Hamvai Gyula szerint az, hogy a felhők „beúsznak” a gép kabinjába, sem az utasokat, sem a pilótákat nem zavarja majd. A kellemes látványtól a repülés kényelmesebb lesz, nagyobb biztonságérzetet nyújt majd, hiszen az utasok nem érzik magukat bezárva. A szakember szerint annak a szorongását is oldja majd a felhők látványa, aki fél a repüléstől.

Hamvai Gyula hozzátette: ez az újítás a pilótafülkében már régen megvalósult. A kisgépeknél is már ezek a repülőgép kabinok vannak, a pilóták felszállás után ki sem néznek a fülkéből, hiszen a technika lehetővé teszi, hogy anélkül is biztonságosan eljussanak a célállomásra.
 
 
Forrás:
http://www.hirado.hu