Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

LED világításra cserélik a tükrös lámpákat a Rákóczi hídon

2013-07-10

 
Lecserélik a húsz év alatt elhasználódott tükrös-reflektoros világítást a Rákóczi hídon (lánykori nevén Lágymányosi híd). A híd építésekor szenzációnak beharangozott technika újjáépítése drága, fogyasztása pazarló lenne, ezért a lámpákban várhatóan ledek világítanak majd. A híd fénye most az előírtnak a 10 százaléka, ami balesetveszélyes.
 
Az elmúlt 20 évben teljesen elhasználódott a Rákóczi híd tükrös-reflektoros rendszerű világítása (aminek lényege, hogy a pilonokon elhelyezett reflektorok felfelé világítva tükrökre vetik a fényt, a tükrök pedig lefelé szétszórják azt). Információink szerint a fő probléma, hogy a foncsor lepergett a tükrökről, ezért a szabványban előírt fénymennyiségnek mindössze tíz százalékát képesek biztosítani.
 
 
A fővárosi közvilágításért felelős BDK Kft. ezért nemrég egy látványterv-pályázatot írt ki, hogyan lehetne kijavítani a híd világítását. Mint a főpolgármesteri hivataltól megtudtuk, a technikai megoldásra több terv készült, ezek közül a technikai kivitelezhetőség, az energiamegtakarítás és az ár figyelembe vételével a legjobb ár-érték arányú és a hosszú távon is gazdaságosan és hatékonyan üzemeltethető változat megvalósítása jöhet szóba.
 
 
A pályázatok alapján az körvonalazódik, hogy a tükrök cseréje túl drága lenne, és a működtetés is pazarló. Ezért ledes lámpák fogják várhatóan szolgáltatni a fényt. A pilonokon díszvilágítási fényvetőt is elhelyeznek, így a távolabbról szemlélődő észre se vesz igazán formai változást, csak azt, hogy fényesebb a híd.
 
A ledes világítás kiépítésére 150 millió forint uniós forrásra pályázik a főváros, a tender elbírálása folyamatban van. Ha minden jól megy, akkor az új világítás 2014 folyamán épül ki, az 1-es villamos új, Fehérvári útig tartó szakaszának a befejezése után – derül ki egy nyilvános pályázati anyagból. A ledes világítással számítások szerint évi 2,7 millió forint megtakarítás érhető el.
 
 
forrás:
http://www.index.hu