Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

LED: vonzó megoldás az otthoni világításra

2016-02-24

 

Napjainkban a háztartások energiafelhasználásának 15-20 százalékát a világítás teszi ki. Figyelembe véve a tényt, hogy ez éves szinten mekkora kiadást jelent, meglepő, hogy eddig milyen kevesen váltottak energiatakarékos világításra. Néhányan talán tévesen azt hiszik, hogy az energiatakarékos alternatívák nélkülözik azokat az előnyöket, amelyek a hagyományos izzókat ilyen népszerűvé tették. Mindazonáltal ahogy az elavult alacsony hatékonyságú izzók fokozatosan eltűnnek az otthonokból a nagy fényerejű, LED-technológián alapuló megoldások egyre inkább átveszik a terepet, méghozzá megérdemelten.

 

 

A legtöbb jól megtervezett elektronikai  termékhez hasonlóan a LED-izzók is megbízhatóan működnek függetlenül attól, hogy folyamatosan világítanak, vagy rendszeresen fel-le kapcsoljuk őket. A LED-lámpák gyártói ezt a megbízhatóságot hatékony hőelvezető rendszerrel képesek elérni, ami megakadályozza az izzókat a túlmelegedésben.

Egy megbízható gyártó által árult LED-izzó akár 35000 órán keresztül képes világítani, ami az energiatakarékos (CFL) izzóknál legalább kétszer, de sokszor háromszor vagy akár négyszer is több. Egy naponta néhány órán keresztül használt LED-izzó esetén ez azt jelenti, hogy a gyermekünk születésekor vásárolt fényforrást csak akkor kell majd lecserélnünk, amikor már ő is saját családot alapít.

Egyértelműen jobban járunk, ha jó minőségű LED-izzókat vásárolunk. Ezeknél jobb gyártási technikákat alkalmaznak biztosítva a megfelelő hőelvezetést, ami a hosszú élettartam záloga. A LED-chipek precízen tartják a megfelelő színt megakadályozva, hogy ugyanabban a helyiségben eltérő tónusú lámpák világítsanak. Ezekkel együtt lakásunkban használhatjuk őket általános megvilágításra, egyes terek kihangsúlyozásásra vagy hangulatvilágításra is, élvezve az alacsony energiafogyasztás és a hosszú élettartam előnyeit. A szobák megfelelő hangulatának beállításához a LED-izzók fényereje sokkal jobban szabályozható, mint az energiatakarékos izzóké és a korszerűbbek már működnek az eddig használt fényerőszabályozó-áramkörökkel is. Mindemellett a LED-ek felkapcsolásnál azonnal, teljes fényerővel világítani kezdenek.

 

A LED-izzó belül

Ha szétszedünk egy LED-izzót miniatűr chipek sorát találjuk benne, amik világítani kezdenek amikor elektromosságot vezetünk rajtuk keresztül. Ezen apró alkatrészek tulajdonságai teszik vonzóvá a LED-világítást mindenki számára. Néhány LED-izzó az energiatakarékosokhoz hasonló módon bocsát ki fényt – a diódák felületén található foszforborítás látható fénnyé alakítja az alkatrészek által kibocsátott UV-fényt. A LED-fényforrások azon kéepssége, hogy rendkívül differenciált árnyalatokban képesek fényt előállítani jelenti a fő előnyüket az energiatakarékos izzókkal szemben, eközben számos más előny is említésre méltó.

 

Az energiatakarékos és a LED-izzó összehasonlítása


Az energiatakarékos izzók használata esetén számos kompromisszumot kell kötnünk. Egy ilyen fényforrás számára általában percekig is eltart, mire teljes fényerővel elkezd világítani. Azonban teljes fényerő mellett sem biztosít olyan kellemes meleg fényt, amihez az emberek a hagyományos izzónál hozzászoktak. Komoly kétlyek merültek fel az energiatakarékos izzók élettartamával kapcsolatban illetve problémákat okoz az általuk kibocsátott ultraibolya sugárzás ami idővel károsíthatja a megvilágított műalkotásokat, szöveteket és bútorokat. 

Az eergiatakarékos izzók működése nagyban hasonlít a neoncsövekéhez, amelyeket raktárakban és irodákban használnak ahol a funkcionalitás és nem az esztétika a vezető szempont. Kevés család választja a neoncsövet viágítási megoldásnak a nappalijába. Ezzel szemben a LED-izzók egyre inkább képesek kellemes, vonzó színekben megvilágítani otthonunkat.

Egy másik komoly probléma az energiatakarékos izzóval, hogy mérgező higanyra van szükség ahhoz, hogy az elektromosságot fénnyé alakítsa. A higany jelenléte miatt nem lehet egyszerű hulladékként kezelni őket, ugyanis ha eltörnek a higany kiszabadul károsítva ezzel a környezetét. Az energiatakarékos izzókat óvatosan kell kezelni miután kiégtek és a megfelelően felszerelt hulladékgyűjtőkbe kell leadni azokat.

A LED-izzók nem tartalmaznak ehhez hasonló veszélyes anyagokat, így könnyedén újrahasznosíthatóak csökkentve a környezet terhelését, ha egyszer végül le kell azokat cserélni.

A LED-technológia versenytára a hagyományos halogén izzóknál 50 százalékkal kevesebb energiát felhasználó eco-halogén technológia. A halogén izzók a hagyományos izzókhoz hasonlóan egy volfrámgyűrű hevítésével állítanak elő fényt. Az eco-halogén lámpák egy speciális borítás segítségével visszairányítják az infravörös fénysugarakat a gyűrű felé, ezzel növelve a hatékonyságot. Emellett azonban az eco-halogén izzók még mindig jóval kevésbé hatékonyak és időtállóak a LED-izzókkal összehasonlítva. A LED-fényforrások, mintegy háromszor hatékonyabbak energiafelhasználás tekintetében, élettartamuk pedig akár a tizenötszöröse is lehet.

 

 

Összefoglalva a LED-izzó rendkívül vonzó otthoni világítási megoldás lehet. A LED-ek környezetbarátabbak, és hatékonyabbak az alternatív világítási megoldásoknál. Bár beszerzési költségük magasabb az energiatakarékos és az eco-halogén izzókénál, a LED-ekkel hosszú távon több pénzt spórolhatunk, saját áruk többszörösét is visszahozzák mielőtt arra lenne szükség, hogy lecseréljük őket.

 

Ha ezután úgy érzed szívesen leváltanád elavult világításodat,

akkor nézd meg legújabb E27-es foglalatú milky coveres izzóinkat!

Kattints a képre az izzók leírásáért!

 

 

  
Forrás:
www.lakaskultura.hu