Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Leszedik az összes régi jelzőlámpát Pécsen

2014-07-16

Több mint háromszáz forgalomirányító jelzőlámpát korszerűsítenek Pécsen. A régi fényeket LED-ekre cserélik, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak és napsütésben is láthatóak. Lesznek olyan csomópontok, amelyben érzékelőkkel figyelik majd a forgalmat, és ennek megfelelően szabályozzák majd a zöld jelzést.

Jövő héten kezdik a pécsi jelzőlámpák korszerűsítését. A közútkezelő szerint gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés a városban.

A hagyományos izzóval működő villanyrendőröket üzembiztosabb és energiatakarékosabb LED-esekre cserélik. Ez a zebráknál teljesítőkkel együtt háromszáztíz lámpát érint. Az új lámpák erős fényben is jobban láthatóak lesznek majd.

A Komlói és a Komjáth Aladár utak kereszteződésében új jelzőlámpás zebrát is kialakítanak.

A várost kelet–nyugati irányban átszelő 6-os főúton a lámpák cseréje mellett úgynevezett járműérzékelőket is elhelyeznek az összes csomópontnál. Ezek mérik majd a különböző irányokból érkező forgalom nagyságát, és reagálnak is arra – ez azt jelenti, hogy ahol több autó érkezik, ott hamarabb lesz zöld a lámpa.

A közútkezelőtől jelezték, hogy az érintett csomópontokban akár napokig is sötétek lehetnek a jelzőlámpák a csere idején. Azért, hogy elkerüljék a nagyobb dugókat, a kivitelezők egyszerre csak egy csomópontnál dolgoznak majd – ígérik. Ahol szükség lesz rá, rendőrök irányítják a forgalmat.

 

Forrás:

http://hvg.hu/