Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Magyar Jin-Jang a Városligetben

2015-01-17

A Liget-projekt keretében a Dózsa György út mellett felépítendő Fotóművészeti és Építészeti Múzeum fekete illetve fehér kockaépületét hasonlította az ősi kínai szimbólumhoz a projekt stratégiai igazgatója. Építészek beszélték át a nyertes múzeumi terveket, a Városliget tervezett új arculatát.
 
A Design Terminál és a Városliget Zrt. által a nyertes pályaművekből rendezett kiállításhoz kapcsolódva beszélték át építészek a 2018-ig felépítendő múzeumépületek értékeit. A Múzeumi negyed elhelyezési ötletpályázata 2013-ban zajlott le, közben külön munkacsoportok állították össze az intézmények részletes programját, majd ezekre az eredményekre támaszkodva írták ki 2014 februárjában az építészeti tervpályázatokat - idézte fel a Városliget Zrt. tervpályázati projektvezetője.
 
Jelinek Balázs hozzátette: a zsűribe igen neves külföldi építészeket, építészetkritikusokat, múzeumi szakembereket is sikerült megnyerni. A Múzeumi negyed nyílt, kétfordulós nemzetközi tervpályázatát a Nemzetközi Építész Szövetség irányelvei szerint bonyolították.
 
Az első fordulóban 470 pályamű érkezett be, ebből 360 volt érvényes, melyek közül 2014 júniusában a zsűri 17 pályaművet választott ki, de az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére nem talált olyat, amelyet megvalósításra érdemesnek tartott volna. Erre az épületre ezért új, meghívásos pályázatot írtak ki, amelyre hat nagy nemzetközi iroda is elfogadta a felkérést, ami komoly eredmény - közölte.Jelinek Balázs beszámolója szerint a másik négy épület tervpályázatán, amelynek nyerteseit 2014. december 19-én hirdették ki, a zsűri városépítészeti, építészeti, funkcionalitásbeli, fenntarthatósági és az építési költségekkel kapcsolatos szempontokat egyaránt mérlegelt.
 
Finta Sándor, Budapest főépítésze, a nemzetközi tervpályázat bíráló bizottságának tagja a Magyar Zene Háza pályázatának nyertes tervéről - a Sou Fujimoto Architects munkájáról - elmondta: szinte minden zsűritag beválasztotta az első hatba ezt a "nagyon poétikus" művet, amely a zenei hanghullámokat áttört, felhőszerű tetővel idézi meg a parkban. Mint elárulta, nagy verseny alakult ki, hiszen a második helyezett belgrádi iroda terve is figyelemre méltó volt, a harmadik helyezettnél pedig a nagyon érdekes forma - amelyet van, aki lebegő lepénynek, lebegő palacsintának ír le - funkcionálisan nem működött volna olyan jól, ráadásul nagyon drága lett volna a megvalósítása.
 
      
Kattints a képre a videóért!
 
A Néprajzi Múzeum pályázatáról Finta Sándor elmondta, a pályázók itt kevesebb expresszív gondolatot fogalmazott meg; a győztes Vallet de Martinis DIID Architectes terve is vállaltan pragmatikus épület, amely bár az "első ránézésre cipősdoboza hasonlít", a funkciókat a kiírásban meghatározott módon elhelyezi el. Így a földszintre kerül az időszaki kiállítótér, fölötte kap helyet az állandó kiállítás, legfölül pedig az irodák.
 
Finta Sándor kiemelte az épület közepébe tervezett, a parkba vezető áttörést, valamint azt, hogy az új múzeum nem éri majd el a környező házak magasságát. Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Kemecsi Lajos múzeumtechnológiai szempontból ezt az épületet találta a legjobbnak, de a zsűri által szakértőnek felkért múzeumtechnológiai fejlesztő cég is hasonló véleményen volt.
 
Tima Zoltán, a KÖZTI Zrt. vezető tervezője nyertes pályázóként a Magyar Építészeti Múzeum és a Fotómúzeum Budapest ikerépületeinek terveiről ejtett szót. Mint felidézte, valamikor a Városligeti fasor végén álló Rondó volt a Liget főbejárata, ezért ennek a fontos városszerkezeti elemnek a helyreállításával számolnak.
 
A két rombusz alaprajzú épületnél arra törekedtek, hogy azok a lehető legkisebb helyet hasítsák ki - még akkor is, hogy ha jelenleg leburkolt téren állnak -, és egyáltalán ne nyúljanak be a jelenlegi zöldterületre, ennek érdekében a föld alá kerültek a kiegészítő, kiszolgáló funkciók - jegyezte meg.
 
Tima Zoltán szerint a szimmetrikus épületelhelyezést tartották logikusnak, tömegében a két épület ennek meg is felel, de a megfogalmazásokban próbáltak olyan finom utalásokat tenni, amelyek a belső tartalomra utalnak. Így az Építészeti Múzeum statikusabb, a Fotómúzeum dinamikusabb, kéthéjú, LED raszterrel burkolt külsőt kap, és a két külső réteg között vezet majd fel egy lépcső.
 
A nyertes magyar pályázatot dícsérte Rostás Zoltán is, aki – „félve, hogy le fogják írni” – kifejtette, hogy a két épület a magyar Jin és Jang – kockából.
 
A pályázat második fordulójába jutott munkákból rendezett tárlat január 24-ig látogatható a Design Terminállal szemben felállított kiállítótérben.
 
 
Forrás:
http://hvg.hu/