Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Magyar LED lámpatestekkel újult meg Ostoros és Gomba közvilágítása

2015-09-09

A beruházások keretében Gombán a világítási rendszer negyedét, míg Ostoroson az összes közterületi lámpát lecserélték Magyarországon gyártott energiatakarékos, alacsony üzemeltetési költségű és környezetkímélő LED lámpatestekre. A fejlesztéssel a két településen közel 60 százalékkal kevesebb áramot fog fogyasztani.
 
Az európai uniós forrásból támogatott korszerűsítési programokban a két településen összesen 584 darab kültéri lámpatest váltotta fel a közvilágításához használt elavult fényforrásokat.
 
„Községünk új korszakba lépett a most átadott közvilágítási projekttel. A gyengébb, melegfényű izzók helyett a LED lámpatestek minőségi váltást hoznak számunkra, csökentik az energiafelhasználást, valamint javítják a közbiztonságot és a közlekedésbiztonságot az átmenő forgalommal is terhelt állami közutakon. Mintha a nap éjszaka is végigsütne az úton.” – mondta Lehota Vilmos, Gomba község polgármestere.
 
Mind Gomba érintett területén, mind Ostoros községben a korszerűsítés során közel 60 százalékos energiamegtakarítás értek el a korábbi közvilágítási renszerhez viszonyítva. A fejlesztésnek köszönhetően a világítási rendszer negyedét felújító Gomba évi 1,3 millió forintot, a közvilágítás egészét LED technológiára cserélő Ostoros évi 4,4 millió forintot takarít meg. Az új közvilágítási rendszer az energiafelhasználási költségek csökkentése mellett nagymértékben javítja a Gombán és Ostoroson élők életminőségét. A LED lámpatestek színhűségükkel kiemelik a település éjszakai szépségét, az irányított fényű LED-ek pedig kizárólag a szükséges területre vetik a fényt, miközben nem tapasztalható a korábbi világítási rendszer által kibocsátott és a lakásokba is bevilágító szórtfény zavaró hatása, csökken a fényszennyezés. A LED fénye biztonságtechnikai szempontból is kedvezőbb, mivel a LED-es fényforrások spektruma az emberi szem igényeinek jobban megfelelő tartományokban hangolható, ezáltal hamarabb és pontosabban észlelt veszélyforrásra nagyobb eséllyel és gyorsabban reagálhatnak a sofőrök.
 
„A kor követelményeinek megfelelően megújítottuk a közvilágítást a jövő fényforrásának számító LED technológiával. Az új világítással éjszaka is nappali színekbe öltöznek a közutak településünkön.” - tette hozzá Kisari Zoltán, Ostoros polgármestere.
 
A Szeretlek Magyarország egy nemrég készült online felmérése szerint a magyarországi városlakók egyre környezettudatosabb lakóhelyre vágynak. A válaszadók a jövő világításának számító LED fényforrások előnyei közül is az energiahatékonyságot, a biztonságot és az intelligens technológiák bevezetésének lehetőségét emelték ki. A kutatásban résztvevők úgy vélték, a LED a hagyományos világítással szemben jobb láthatóságot ad, nappali színeket garantál éjszaka, nem torzítja a látképet, ami az esztétikum mellett közlekedésbiztonsági kérdés is.
 
 
Forrás: