Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Magyar kutatók dolgoznak a Sixtus-kápolnában

2013-12-01

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának kutatócsoportja részt vesz a Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását megújító innovatív nemzetközi projektben - közölte az egyetem hétfőn.

A kápolna megvilágítását megújító, az Európai Unió által támogatott nemzetközi projektben öt ország hat intézményének szakemberei vesznek részt.

A kutatások és a megújító munkálatok célja a freskók állagának megőrzése oly módon, hogy az optikai sugárzás ne károsítsa a felbecsülhetetlen festmények színét, azaz a napi sok ezer látogató a freskókat eredeti színpompájában élvezhesse.

Cél továbbá, hogy a világítás legyen energiatakarékos, ne csupán az anyagi megtakarítás és szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, hanem azért is, hogy az így bevitt teljesítmény ne növelje a képek hőterhelését - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az eddigi nagyteljesítményű és fogyasztású izzólámpás és nagynyomású kisülő lámpás világítás helyett világító diódák (LED-ek) segítségével oldják meg a helyiség világítását. A Pannon Egyetem kutatóinak feladata a fenti követelményeket kielégítő fényforrások kiválasztása, az optimális világítás kikísérletezése és annak ellenőrzése. 

Ennek érdekében elméleti számításokat, valamint részletes fény- és színtani helyszíni vizsgálatokat végeztek az esztergomi palotában, majd 2013 februárjában a Vatikánban is, amely alapján javaslatot tettek a beépítendő fényforrásokra. A hazai kutatásokat a Botticellinek tulajdonított freskók megvilágításával és helyszíni vizsgálatával folytatták a szakemberek, ezáltal megismerhették a reneszánsz korban használatos pigmenteket is.

Mindezek alapján kiválasztották azokat a világítódióda típusokat, amelyek bekerültek a rekonstrukció során felszerelendő új lámpatestekbe. A világítódiódák segítségével a lámpa fényének színképét a Pannon Egyetem kutatói egyedülálló, új módszer segítségével olyanra hangolták, hogy a látogatók színészlelete legjobban megfeleljen annak, ahogyan Michelangelo korában láthatták a freskókat az emberek.

Várhatóan 2014 februárjában szerelik be a kutatók által javasolt fényforrásokat, majd a finomhangolások után a kápolnát - Michelangelo halálának 450. évfordulója alkalmából - már a megújult színpompájában láthatja majd a közönség - közölte a veszprémi egyetem.

 

Forrás:

http://hvg.hu/