Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Még a Google-szemüvegnél is elképesztőbb ez az eszköz

2014-01-09

Ha azt hittük, hogy a Google szemüvege a fejen viselhető számítástechnikai eszközök csúcsa, akkor azért érdemes egy pillantást vetni az Innovega nevű amerikai cég iOptik nevű kontaktlencséjére, amely a megjelenése óta több változáson is átesett.

Kezdetben katonai célokra szolgált, és akkor még azt tartották, jó pár évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a polgári életbe is bekerülhessen, most viszont már az idei évre, vagy legfeljebb jövőre valószínűsítik ezt.

Már a prototípusok is elkészültek, amelyet a héten kezdődő Las Vegas-i szórakoztató elektronikai kiállításon a teljes Innovega-stáb viselni fog majd.

De miről is van szó? Egy kontaktlencse-szemüveg párosításról, amely új értelmezést ad a fejen viselhető számítástechnikai eszközöknek. A kontaktlencse persze önmagában is viselhető (akár látáskorrekciós célokra is szolgálhat), de igazából a cég szemüvegével együtt viselve teljesedhet ki.

Minthogy a lencsékbe beágyazták a főkuszáláshoz szükséges optikai elemeket, a felhasználó egyszerre két dolgot is láthat, a kivetített információkat és a távolabbi képeket, ráadásul ezek az információk nem a periférián jelennének meg, hanem közvetlenül a szem elé vetítődnének.

A cél most az, hogy az eszközt a mindennapi tevékenységek közben is viselni lehessen, például autóvezetésnél (ami ugye kifejezetten tiltott a Google-szemüvegnél), vagy mondjuk testmozgásnál.

Mivel az Innovega nem kíván – ahogy vezetőjük fogalmazott – app-ökoszisztémát készíteni, vagy szemüveg-, illetve kontaktlencsegyártásba fogni, most partnereket keresnek, akiknek eladhatják az iOptik rendszert, s a többit, azaz hogy mindez hova fejleszthető, már ezek a partnerek találnák ki.

 

Forrás:

http://hvg.hu/